Banky v SR v máji na hypotékach poskytli vyše 450 miliónov eur

Banky aj v máji tohto roka zaznamenali zvýšený záujem Slovákov o hypotéky. Občania si totiž od finančných domov požičali viac ako 450 miliónov eur. Rast zaznamenali i spotrebné úvery, keď ich celkový stav v piatom mesiaci pokoril hranicu tri miliardy eur. Vyplýva to z analýzy Prima banky, ktorú zostavila na základe najnovších štatistík Národnej banky Slovenska (NBS).
Úroky na hypotékach klesali na Slovensku aj v máji. Priemerná sadzba na nových hypotékach poklesla v piatom mesiaci 2014 na 3,21 % a podpísala sa pod ďalší rekord. „Obyvatelia si požičali na hypotékach viac ako 450 miliónov eur, čo bolo z pohľadu jednotlivých mesiacov historicky najviac,“ uviedla banka vo svojej analýze. Portfólio úverov na bývanie, bez úverov stavebných sporiteľní, vďaka tomu medziročne vzrástlo o 15 % na 13,6 miliardy eur.
Rástol však aj záujem klientov o spotrebné úvery. Priemerná sadzba na nich sa znížila v máji tohto roka na 11,68 % a obyvatelia si požičali na spotrebných úveroch rekordných 194 miliónov eur. Portfólio spotrebných úverov vďaka medziročnému 15-% nárastu pokorilo hranicu tri miliardy eur. „V čoraz významnejšej miere sa na raste nových úverov ako v prípade hypoték, tak aj spotrebných úverov podieľa refinancovanie úverov,“ uvádza sa v analýze. Celkové portfólio úverov pre obyvateľstvo ku koncu mája medziročne vzrástlo o 11 % na 20,5 miliardy eur.
Ako ďalej vyplýva z analýzy, napriek tomu, že o Slovákoch sa často hovorí ako o veľmi sporivom národe, v poslednom roku to až tak neplatí. V bankách majú síce obyvatelia stále viac peňazí uložených ako od bánk požičaných, no rozdiel sa za posledných 12 mesiacov výrazne zmenšil. „Kým úvery obyvateľstvu rekordne rastú, vkladov v bankách sa to až tak netýka. Doteraz obľúbené termínované vklady, na ktorých klienti držia stále vyše polovicu úspor, medziročne poklesli o 6 %, čo je zníženie až o 824 miliónov eur,“ uvádza sa v analýze banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy