Rady odborníka: Výhodné poistenie ku karte nie je to isté čo cestovné poistenie

, Broker Consulting Foto: SITA

Rozdiel medzi cestovným poistením k platobnej karte a dojednaním si poistenia u nezávislého sprostredkovateľa je obrovský. Banka môže ponúknuť len poistenie s poistnými rizikami a výškou poistného krytia jednej poisťovne. Nezávislý sprostredkovateľ má k dispozícii širokú ponuku cestovného poistenia priamo na mieru.

V rámci platobnej karty mám aj celoročné cestovné poistenie. Môžem vycestovať na dovolenku s rodinou, manželkou a dieťaťom, do Turecka na toto cestovné poistenie? Nemusím si uzatvárať ďalšie cestovné poistenie?

"V rámci platobnej karty je možné, že máte poistené len základné riziká a aj to s obmedzeným krytím ako je poistenie liečebných nákladov (cca  40 000 EUR),  poistenie zodpovednosti za škodu (cca10 000 EUR), poistenie batožiny (cca 300 EUR). V závislosti od typu platobnej karty je aj paleta krytia rizík rôzna. Avšak treba mať na pamäti, že cestovné poistenie ku karte sa vzťahuje zvyčajne na držiteľa karty a nie na jeho rodinných príslušníkov a vo väčšine prípadov 1 cesta nesmie presiahnuť 60 dní," informuje Erika Süčová, produktová manažérka, Broker Consulting a.s.

Pri rozhodovaní sa o cestovnom poistení by ste mali brať do úvahy rozhodujúce otázky:
– do akej destinácie cestujem?
– akým aktivitám sa budem v rámci dovolenky venovať? (jachting, horská turistika, …)
– ako dlho budem v danej krajine?
Následne by ste sa v v banke mali informovať:
– aké riziká sú v rámci poistenia dojednané
– s akou výškou poistného krytia
– či sa poistenie vzťahuje aj na rodinných príslušníkov
– aké sú prípadné obmedzenia pri plnení

Zároveň je dobré pozrieť sa na to, či cestujem do konfliktnej krajiny, resp. do krajiny kde MZV SR neodporúča cestovať. V takom prípade zvyčajne poisťovne poistné plnenie neposkytujú, nakoľko je takýto stav vo výlukach z poistenia. Možno si ešte spomeniete na minuloročné demonštrácie v Egypte. Reakcia na tento stav zo strany poisťovní bolo vyhlásenie o neposkytnutí plnenia v prípade návštevy tejto krajiny. "Skutočne netreba podceňovať cestovné poistenie „šité na mieru“ a už vôbec nie do krajín ako je Turecko, kde je pravdepodobnosť napr. žalúdočných problémov pre Európanov vysoká. Pri ošetrení takejto nevoľnosti a hospitalizácii počas 11 dní sa môžu liečebné náklady vyšplhať až do výšky 22 000 EUR," varuje Süčová.

Nemenej príjemné zistenie je, že poisťovňa nepreplatí  z bežného cestovného poistenia k platobnej karte náklady za ošetrenie napr. zlomeniny kľúčnej kosti, ktorá sa prihodí v Chorvátsku pri jachtingu. Ak si pred cestou dojedná klient poistenie, kde uvedie, že sa bude počas dovolenky venovať jachtingu, priplatí si síce o pár EUR viac, avšak v prípade úrazu poisťovňa preplatí liečebné náklady vo výške dojednanej poistnej sumy. "Určite odporúčam venovať pozornosť aj výške krytia pre zodpovednosť za škodu na zdraví a majetku, ktorú neúmyselne niekomu spôsobíme na dovolenke," uzatvára Süčová. 

 Prehľad priemerných nákladov za liečebné náklady
 krajina zdravotné problémy poskytnutá starostlivosť Priemerné náklady
 Turecko  bolesti brucha, vracanie – diagnostikovaná akútna nepriechodnosť čriev  operácia, hospitalizácia 11 dní, 22 000 €
 následne prevoz do SR
 Indonézia  fraktúra stehennej kosti po páde na skútri  operácia , hospitalizácia 11 500 €
 Francúzsko  fraktúra nohy – pád pri lyžovaní  operácia, hospitalizácia, 7 600 €
 následne prevoz do SR
 Francúzsko  srdcový infarkt  prevoz helikoptérou do nemocnice, hospitalizácia, prevoz do vlasti, súčasne hradené ubytovanie a prevoz manželky 20 000 €
 Indonézia  ošetrenie zuba  akútne ošetrenie do výšky stanoveného limitu limit 100 € jeden zub, spolu za všetky zuby 300 €
 Malta  uštipnutie hmyzom – infekcia  hospitalizácia a lieky 1 000 €
 Egypt  zápal slepého čreva  hospitalizácia 2 600 €

Súvisiace články

Aktuálne správy