Slovenskí milionári investujú najmä do firiem a nehnuteľností

Dolároví milionári investujú na Slovensku do pôdy, firiem a podnikových dlhopisov. Informovala o tom na základe výsledkov vlastného prieskumu spoločnosť J&T Banka, podľa ktorej sa milionári zaujímajú aj o akcie zahraničných spoločností či stavebné pozemky a nehnuteľnosti.

Dolároví milionári investujú na Slovensku do pôdy, firiem a podnikových dlhopisov. Informovala o tom na základe výsledkov vlastného prieskumu spoločnosť J&T Banka, podľa ktorej sa milionári zaujímajú aj o akcie zahraničných spoločností či stavebné pozemky a nehnuteľnosti. „Zaujímavé sú pre nich tiež umelecké diela, obrazy, mince a nevyhýbajú sa ani investíciám do start-upov,“ uviedla spoločnosť.
Podľa riaditeľa banky Andreja Zaťka je investičný postoj milionárov ovplyvnený najmä ich vekom. Mladší investori sú pritom aktívnejší, nakoľko cítia, že majú dosť času na dohnanie prípadných strát. „Naproti tomu starší milionári, vo veku nad 50 rokov, sú konzervatívnejší, viac si uvedomujú zodpovednosť za seba, svoju firmu a rodinu,“ konštatoval Zaťko.
Za najmenej zaujímavé považujú dolároví milionári v SR investície do termínovaných vkladov (4 %), internetových mien (2 %), akcií slovenských firiem (2 %) a do podielových fondov (2 %). Na druhej strane považujú za dôležité investovať do oblastí, ktoré dobre poznajú (86 %). Bratislavská burza však nie je pre nich investične zaujímavá (75 %) a tým, ktorí chcú investovať na finančnom trhu, odporúčajú orientovať sa na zahraničie (93 %).
Napriek pozitívnym očakávaniam pri raste domácej ekonomiky vníma takmer polovica slovenských milionárov (46 %) súčasnú ekonomickú situáciu v SR ako hrozbu pre svoje investície. Naopak, ako príležitosť ju vníma 16 % z nich. „Pozitívne očakávania pri raste ekonomiky sa teda zatiaľ nepremietli do pozitívneho sentimentu ohľadne vlastných investícií,“ upozornila banka.
Prieskum realizovala J&T Banka v spolupráci s agentúrou Perfect Crowd. Jeho cieľom bolo zmapovať investičné správanie a životný štýl dolárových milionárov, teda tých, ktorých disponibilný majetok na Slovensku má hodnotu minimálne 728.000 eur. Do prieskumu sa zapojilo celkovo 56 respondentov. Dáta sa zbierali formou online dopytovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy