Členstvo v EÚ je úspechom, prinieslo dobiehanie vyspelejších krajín

Desaťročné členstvo v Európskej únii (EÚ) je pre Slovensko ekonomickým úspechom. Je o tom presvedčený predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) a bývalý guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko.
„Myslím si, že to bola jediná prirodzená cesta, ktorou sme sa mohli vydať a na ktorú politici mohli mať ambíciu, ak mali na mysli zlepšovanie životnej úrovne obyvateľov,“ uviedol v relácii Ekonomika: Tu a teraz na spravodajskom portáli teraz.sk. Úspešný vývoj sa podľa neho ukazuje aj v tom, že SR má dlhodobo jednu z najvyšších dynamík dobiehania vyspelejších krajín únie.
Od vstupu do EÚ vznikli na Slovensku nové druhy priemyslu, automobilový a elektrotechnický, ktoré sú v súčasnosti motorom slovenskej ekonomiky. Šramko pripomenul, že významnú zmenu zaznamenal v tomto období aj finančný sektor. „Najmä banky a poisťovne po vstupe Slovenska do EÚ prešli zásadnou zmenou, mnohé štátne inštitúcie boli privatizované, prišli sem nové inštitúcie, ktoré výrazným spôsobom pomáhajú rozvoju slovenskej ekonomiky. Bez toho, aby sme mali taký zdravý bankový sektor, by ani ostatné časti ekonomiky nemohli mať dobrú výkonnosť,“ argumentoval.
Slovensku podľa Šramka pomohla aj hlbšia menová integrácia, keď pred piatimi rokmi prijalo spoločnú menu euro. Okrem toho, že príprava na vstup do eurozóny priniesla so sebou mnohé potrebné reformy, euro chránilo ekonomiku aj počas svetovej hospodárskej a finančnej krízy.
„Tým, že sme mali euro, vyhli sme sa veľkým výkyvom v hodnotách slovenskej koruny, ktoré sú pre malú a otvorenú ekonomiku vážnym rizikom. Ak by sme si pozreli okolité krajiny, ktoré neboli v eurozóne, ich meny zaznamenali veľké výkyvy s negatívnym dopadom na ekonomickú výkonnosť tých krajín,“ pripomenul. Z dlhodobého hľadiska je pozitívne, že firmy a občania vďaka euru pôsobia v predvídateľnejšom prostredí bez kurzového rizika.
V súvislosti s členstvom v EÚ vyzdvihol Šramko aj význam eurofondov pre investície v našej krajine. „Keby sme neboli v EÚ a neexistovala by takáto politika, ktorá novým členským krajinám dáva k dispozícii obrovské prostriedky z daní vyspelých krajín, boli by sme na tom omnoho horšie. Je pravdou, že sme na nich závislí, ale nemáme žiadnu inú alternatívu a chvalabohu, že ich máme,“ dodal šéf RRZ.

Súvisiace články

Aktuálne správy