Rada ÚVO potvrdila vylúčenie Skansky zo súťaže o tunel Višňové

Spoločnosť Skanska je definitívne vyradená zo súťaže o výstavbu úseku diaľnice D1 s tunelom Višňové. Rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) totiž zamietla jej odvolanie voči vylúčeniu z tendra. Oznámenie o tomto rozhodnutí je zverejnené na internetovej stránke ÚVO. Informáciu ako prvý priniesol týždenník Trend.
Skanska predložila v konzorciu spolu s firmou Strabag najnižšiu cenu za výstavbu tohto diaľničného úseku z Lietavskej Lúčky cez Višňové po Dubnú skalu, konkrétne 338 miliónov eur. V poradí druhú najlacnejšiu ponuku v hodnote takmer 383 miliónov eur predložilo združenie firiem vedené Doprastavom.
Národná diaľničná spoločnosť (NDS) najprv za víťaza súťaže uznala Skansku a Strabag, voči tomu však namietal Doprastav. Nepáčila sa mu neobvykle nízka cena a použitý spôsob vetrania v tuneli. ÚVO tak nariadil súťaž znova vyhodnotiť. Pri opätovnom hodnotení diaľničiari Skansku a Strabag zo súťaže vylúčili a za víťaza uznali združenie vedené Doprastavom.
NDS vylúčila ponuku pre dĺžku nechránených únikových ciest v tuneli Višňové, ktorý je súčasťou tohto diaľničného úseku. „Dôvod vylúčenia ponuky nášho združenia je mimoriadne prekvapivý až zvláštny. Jediné rozumné vysvetlenie pre nás je, že na strane obstarávateľa došlo k omylu, prípadne k nesprávnemu posúdeniu ponuky,“ reagovala v minulosti generálna riaditeľka spoločnosti Skanska Magdaléna Dobišová.

Súvisiace články

Aktuálne správy