Deti a peniaze: Do rozpočtu domácnosti zapojte celú rodinu

, Provident Financial Foto: photl

Deti bez problémov kopírujú správanie rodičov, neraz i negatívne veci vnímajú ako normálne. Kázaniu o tom, aby si peniaze vážili, či si sporili do prasiatka nebudú brať nikdy vážne, ak sa v „rodinnej peňaženke“ deje pravý opak. Gazdujte a plánujte ako rodina!

Rozprávajte sa o peniazoch
Sadnúť si za stôl nad rodinný rozpočet môže byť rovnako zábavné ako spoločenská hra o investovaní. Plánujte a hrajte s reálnymi číslami. Vysvetlite deťom, primerane ich veku, koľko stojí napríklad bývanie, výlety, návšteva babičky, rodinná oslava a pod. Ak aj číslam nebudú celkom rozumieť, je pozitívne, že budú vnímať rodičov pri rozhovore o ich spoločných peniazoch a plánoch s nimi. Jednoduchšie tak pochopia i situácie, kedy sa rodina bude musieť uskromniť.

Plánujte si rodinné udalosti
Založte si spolu napríklad rodinný účet. Dohodnite si pravidlá, ako ho budete využívať. Každý mesiac sa snažte doň prispievať zo svojich príjmov, deti namiesto peňazí napríklad plnením si svojich povinností. Pri spoločnej debate či hre k číslam pridáte pochvalu za známky, upratanú izbu, za ranné vstávanie bez kriku. To sú úroky, ktoré sa najlepšie pripisujú. Dovolenka? Nová izba? Kedy to pomyselné prasiatko spolu rozbijete, budete rozhodovať všetci.

Malé deti, malé starosti
Tečúca voda pri umývaní si zubov, polhodina pod sprchou, vykúrená izba s oknom dokorán a k tomu zhasni, keď odchádzaš z bytu! Nielen ľahostajnosť potomkov sa podpisuje na vyúčtovaní za energie. Niekedy až za cenu peknej lyžovačky či výletu kamkoľvek. K tomu účty za telefón a máme zarobené na stužkovú ako z filmu. Ak nás však poteší preplatok, šup s ním do spoločnej kasy.

Finančná gramotnosť
Ak ste sa rozhodli pre vreckové, mali by ste vedieť, ako ho vaše dieťa míňa. V prípade, že máte študenta a založili ste mu účet, vysvetlite mu základné pravidlá, pojmy. Zbystrite pozornosť, ak pribudne doma vec, ktorá stojí viac ako potomok dostáva. Nevyhnite sa ani klasickému – požičané treba vrátiť. „Finančná gramotnosť by mala byť pre mladých rovnako dôležitá ako vedieť písať a čítať. Rozumieť financiám a vedieť si ich zadeliť a plánovať predstavujú základ, ako finančne zvládať jednotlivé etapy života a s nimi spojené výdavky,“ povedal Pavol Škoda, lektor Školy rodinných financií, ktorej garantom je už šiesty rok spoločnosť Provident Financial.

Požičať si s rozumom a zodpovedne
Domácnosť bez spotrebiča na splátky či iného úveru by sme asi hľadali ťažko. „Požičať si na zariadenie domácnosti či splácať drahšiu vec, ktorá slúži celej rodine nemusí byť zlé riešenie, ak reálne zhodnotíme naše možnosti. Je potrebné počítať s tým, že takéto rozhodnutie znamená ďalšiu položku vo výdajoch v rodinnom rozpočte a prípadné nesplácanie môže ovplyvniť naše ďalšie plány. Deti vnímajú peniaze tak, ako ich vnímajú ich rodičia, učia sa od nich. Čo si však najskôr zapamätajú, je zlý príklad,“ konštatuje Marián Kolembus z Provident Financial

Súvisiace články

Aktuálne správy