Hranicu pre úžeru bude stanovovať po novom nariadenie vlády

Úžera bude po novom ohraničená nariadením vlády SR. Vláda bude určovať, od akého percenta úroková miera, vrátane všetkých nákladov, bude už úžerou, respektíve do ktorého percenta ešte úžerou nebude. Uviedol to dnes pre TASR po rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti jeden z predkladateľov novely Občianskeho zákonníka Otto Brixi (Smer-SD).


V samotnej novele Občianskeho zákonníka sa podľa neho mení definícia úžery, mení sa tiež strop, do ktorého nebude možné spotrebiteľovi exekvovať nehnuteľnosť. Menia sa aj trovy exekútorov, ako aj samotné poplatky, ktoré súvisia s čerpaním spotrebiteľských úverov. "Zavádzame istým spôsobom strop jednotlivých poplatkov, nákladov a všetkého, čo súvisí so samotným platením spotrebiteľského úveru," povedal.
"Touto novelou chceme docieliť, aby občan kvôli malej pohľadávke do 2000 eur neprichádzal o strechu nad hlavou, najmä, ak exekútor aj dražobná spoločnosť môžu dražiť niečo iné, napríklad hnuteľnú vec. Chceme zamedziť tomu, aby úžerníci a exekútori rovno útočili na to najbonitnejšie, čo má občan, a to strechu nad hlavou," informoval ďalší zo skupiny predkladateľov novely Anton Martvoň (Smer-SD).
V novele zákona poslanci podľa neho prichádzajú aj s inými "vylepšeniami". "Navrhujeme, aby exekútor nemohol zablokovať celý účet kvôli 50-eurovej pohľadávke, respektíve dva alebo tri účty. V súčasnosti tak nemôžu odchádzať z účtu splátky úverov, hypoték, lízingu, SIPO, čím sa nepríjemná situácia spotrebiteľa ešte prehlbuje, a to napríklad pre jednu zabudnutú pokutu," poznamenal Martvoň.
Návrh novely Občianskeho zákonníka okrem Brixiho a Martvoňa predkladajú poslanci NR SR za Smer-SD Miroslav Číž, Tibor Glenda, Daniel Duchoň, Iveta Lišková, Štefan Gašparovič, Eva Hufková, Dušan Bublavý, Mária Janíková, Viera Kučerová a Oľga Nachtmannová. Podľa dôvodovej správy k novele ho poslanci pripravili ako reakciu na pretrvávajúcu problematickú aplikačnú prax, ktorá dlhodobo rezonuje pri poskytovaní peňažných prostriedkov spotrebiteľom a spája sa najmä s činnosťou tzv. nebankových subjektov.
"Podľa európskych štatistík až 1,2 milióna obyvateľov SR žije na hranici chudoby, pričom na súdoch je vedených viac ako milión exekučných konaní. Z údajov Sociálnej poisťovne je známe, že takmer 26.000 dôchodcov je exekvovaných na návrh nebankových subjektov poskytujúcich tzv. rýchle pôžičky, drobné úvery alebo financujúcich splátkový predaj," uvádza sa v dôvodovej správe k novele.

Súvisiace články

Aktuálne správy