Viac ako polovicu slovenských dlhopisov vlastnia zahraniční investori

Viac ako polovicu slovenských štátnych dlhopisov vlastnia zahraniční investori. Vo svojej najnovšej analýze na to poukazuje Poštová banka. „Z dlhopisov, ktoré sú obchodované na domácom slovenskom trhu, vlastnili na konci roka 2013 zahraniční investori až 49,4 % a v porovnaní s koncom roka 2009 tak tento podiel vzrástol päťnásobne,“ skonštatovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská s tým, že slovenský štátny dlh je pre investorov atraktívny.
Počas minulého roka uskutočnila slovenská Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) viac než 20 aukcií štátnych dlhopisov, prostredníctvom ktorých si Slovensko na trhu požičalo 7,3 miliardy eur. Zahraniční investori však vlastnia aj prevažnú časť slovenských dlhopisov obchodovaných v zahraničí. „Celkový podiel našich dlhopisov vlastnených nerezidentmi je ešte o niečo vyšší a odhadujeme ho na úrovni až do 60 %,“ uviedla Sadovská. V roku 2013 Slovensko v zahraničí predalo dlhopisy denominované vo švajčiarskych frankoch a japonských jenoch.
Slovensku sa pritom darí lacno si požičiavať na finančných trhoch aj v tomto roku. V prvom tohtoročnom predaji dlhopisov si totiž štát od zahraničných investorov požičal 1,5 miliardy eur na 15 rokov za úrok vo výške 3,625 %.
Nízke úročenie slovenského štátneho dlhu pritom nie je pozitívne len pre samotný štát, ale aj pre dlžníkov z radov obyčajných ľudí. „Úrokové sadzby na hypotekárnych úveroch sa totiž odvíjajú popri iných faktoroch aj od úročenia štátnych dlhopisov. Aj to je dôvod, prečo si niektorí z nás mohli v roku 2013 na bývanie požičať za rekordne nízke úrokové sadzby,“ vysvetľuje Sadovská.
Čo si však Slovensko od investorov požičia, musí neskôr vrátiť aj s úrokmi. „Aktuálna skladba slovenského dlhu ukazuje, že rovná polovica nášho celkového dlhu je splatná v horizonte najbližších piatich rokov,“ dodáva Sadovská.

Súvisiace články

Aktuálne správy