Daňové raje stále atraktívne: Zo Slovenska je tam 3 823 firiem

, bisnode Foto:SITA

Za prvé tri kvartály roku 2013 sa počet slovenských firiem s vlastníkom z daňového raja zvýšil o 179 na 3 823. Pričom záujem o daňové raje sa neustále zvyšuje. Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj aktuálne investovali do základného kapitálu týchto podnikateľských subjektov viac ako 8,5 mld. €. Najväčší záujem je o Spojené štáty americké, Seychely a Panamu.

Detailné štatistiky za prvých deväť mesiacov tohto roku zverejnila poradenská spoločnosť Bisnode Slovensko, pričom uvedený typ informácií čerpá výhradne z verejne dostupných zdrojov.

Medzi najlákavejšími miestami opäť figurujú Spojené štáty americké (tento rok 59 nových), Seychely (44) a Panama (34). Nárast sme zaznamenali aj v prípade Holandska (28), Belize (21), Spojených arabských emirátov (9). Avšak počet spoločností kontrolovaných z Cypru (- 26) a Luxemburska (- 19) za prvé tri kvartály roku 2013 klesol. „Z dlhodobého hľadiska je však stále najviac slovenských firiem s vlastníkom z daňového raja v Holandsku (1 138), Spojených štátoch amerických (819) a na Cypre (741),“ komentuje aktuálne štatistiky riaditeľ spoločnosti Bisnode Slovensko Milan Seliak.

„Prvých deväť mesiacov roku 2013 sa na Slovensku nieslo v duchu pretrvávajúceho záujmu podnikateľov o daňovú optimalizáciu, ochranu majetku a zaistenie anonymity prostredníctvom zahraničných firiem. Naše aktuálne štatistiky potvrdzujú, že dopyt po daňových rajoch neutícha. Obľuba Spojených štátov amerických a Seychelských ostrovov je daná možnosťou utajiť konečného vlastníka spoločnosti. Záujem slovenských podnikateľov o presun sídla materskej spoločnosti do daňového raja však klesá v prípade Cypru. Kríza a nestabilná situácia spôsobili, že na rozdiel od českých podnikateľov, tí slovenskí z uvedenej destinácie odchádzajú,“ uviedol ďalej Milan Seliak.

„V Českej republike taktiež počet firiem s vlastníkom z daňového raja stále rastie. Za prvé tri kvartály sa zvýšil o 229 na 12 905. Najatraktívnejšími destináciami sú dlhodobo Seychely a Cyprus. Záujem podnikateľov o daňové raje v posledných mesiacoch podporila aj politická nestabilita a neistota ohľadom budúceho vývoja v Českej republike,“ uzavrel riaditeľ spoločnosti. 

Súvisiace články

Aktuálne správy