Slovensko zablokovalo vývoz liekov, najväčšia časť smerovala do Česka

, ČTK Foto:TASR

Slovensko zakázalo vývoz niekoľkých desiatok tisíc balení liekov. Opatrenie sa dotklo firiem, ktoré chceli medikamenty predať najmä do Českej republiky, Nemecka alebo Litvy. Informoval o tom slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ktorý obchodovanie s liekmi reguluje.

Lieky sú na Slovensku lacnejšie ako v iných krajinách Európskej únie. Aby nehrozil ich nedostatok, začalo Slovensko ich vývoz regulovať. Po novom musia distribútori export liečiv nahlasovať.

Slovenský ústav liečiv len v prvej polovici tohto roka zabránil exportu takmer 55 tisíc balení liekov. Naopak, úrad povolil vyvezenie približne 342 tisíc balení. "Počet vyvezených liečiv sa pohybuje v rozsahu jedného percenta z ročne spotrebovaných liekov," uvádza ústav.

Aj keď ide o relatívne zanedbateľné množstvo, v prípade nedostatkových medikamentov by tak mohla byť ohrozená zdravotná starostlivosť. Týka sa to najmä liečby epilepsie, Parkinsonovej choroby alebo ochorenia srdca. Obchodníci preto z krajiny nemohli vyviezť lieky Lyrica, Clexane, Inspara a Azilect.

Vývoz sa oplatí

Pre Českú republiku je určených 44 percent vyvezených liečiv, do Nemecka ich smeruje približne 23 percent. Podľa slovenských médií sa obchodníkom s liekmi oplatí medikamenty z krajiny vyvážať. Ceny liekov na Slovensku totiž úrady určujú na základe priemeru cien v tých troch krajinách EÚ, v ktorých sú lieky najlacnejšie.

Obchodovaním s liekmi si vraj môžu prilepšiť aj lekárne, ak za liek dostanú od priekupníkov viac, než by inkasovali od pacientov a zdravotných poisťovní. Hoci farmaceutické firmy alebo lekárnici volajú po ďalšom sprísnení pravidiel obchodovania s liekmi, takýto krok by vraj mohol naraziť na pravidlá EÚ. "Sme v prostredí únie, kde platí voľný pohyb tovaru, služieb a osôb. Na druhej strane legislatíva dáva každému členskému štátu možnosť a povinnosť primerane reagovať alebo prijímať opatrenia, aby chránil zdravie občanov," citoval denník Sme šéfa ústavu pre kontrolu liečiv Jána Mazaga.

Súvisiace články

Aktuálne správy