Takmer polovica Slovákov si už niekedy požičala peniaze

Ľudia by si boli ochotní požičať peniaze najmä na vlastné bývanie

Takmer polovica Slovákov si požičala už niekedy peniaze, či už od banky, rodiny, známych alebo iných subjektov na finančnom trhu. Vyplynulo to z prieskumu zameraného na pôžičky, ktorý na vzorke tisíc respondentov uskutočnila agentúra GfK Slovakia. "Veľmi intenzívne si berú pôžičky ľudia najmä vo veku 30 až 39 rokov, čo súvisí so založením rodiny a zabezpečením a vybavením vlastného bývania," povedal Rastislav Kočan, Finance Services Sector Leader z agentúry GfK Slovakia.

 

V prieskume agentúra GfK zisťovala, na čo všetko by si boli Slováci ochotní požičať peniaze vo všeobecnosti. Takmer polovica z nich sa vyjadrila, že by si požičala peniaze na vlastné bývanie, či už na byt alebo dom a tretina na vybavenie domácnosti. Peniaze na auto by si bolo ochotných požičať necelých 30 % a približne štvrtina by bola ochotná zadlžiť sa kvôli elektrotechnike. Na zaplatenie predošlých dlhov by si ochotne požičala peniaze približne desatina Slovákov.

Niektorí sa podľa GfK rozhodnú pre pôžičku od banky alebo od iných subjektov na finančnom trhu, iní zase využijú splátkový predaj prípadne oslovia rodinu a priateľov kvôli finančnej pomoci. Nad pôžičkou od banky by Slováci uvažovali najmä pri kúpe vlastného bývania, prípadne auta, na vybavenie domácnosti alebo na zaplatenie predošlých dlhov. Po splátkovom nákupe by siahli predovšetkým v prípade, že by si chceli kúpiť elektrotechniku alebo vybaviť domácnosť a od rodiny a priateľov by si požičali peniaze najmä kvôli kúpe dovolenky a vianočných darčekov.

GfK je jednou z najväčších prieskumných spoločností na svete. Pracuje pre ňu 13 tisíc ľudí, ktorí sa snažia objavovať nové hĺbkové pohľady na spôsob, akým ľudia žijú, myslia a nakupujú vo viac než 100 krajinách sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy