Platby kreditkou: Šesť rád, aby ste zarobili vy a nie banka

, idnes;lad Foto:SITA

Čoraz viac ľudí prichádza na chuť "pôžičke v plaste". Ten kto si vie vybrať modernú kreditku s výhodnými bonusmi, môže rodinnému rozpočtu ušetriť ročne aj niekoľko tisíc korún.

Podobne ako s inými bankovými produktmi, aj s kreditkou je treba vedieť zaobchádzať, aby vám slúžila k spokojnosti a nemuseli ste sa báť, že vás zaženie do finančných problémov. Najskôr si treba povedať, načo chcem kreditku používať.

1. Zvážte, do akej skupiny patríte.
V jednej kategórii sú ľudia, ktorí ich používajú hlavne na väčšie čiastky, ktoré berú ako pôžičku. Teda ide o zálohu, ktorá dáva možnosť čerpať finančnú rezervu v prípade, že nastane v domácnosti neočakávaná situácia. Druhá skupina s kreditkou platí aj menšie sumy, používajú ju prakticky denne pre bežné nákupy u obchodníkov a ťažia z benefitov.

 2. Rezervný zdroj
Ak používate kreditku ako „zadné vrátka“, prihliadajte pri jej výbere k dĺžke bezúročného obdobia. Teda k tomu, po akú dobu môžete peniaze banky použiť zadarmo. Toto bezúročné obdobie býva od 45 do 55 dní. Ďalej prihliadajte na to, či je potrebné platiť poplatok za vedenie karty. V prvom roku môže byť zadarmo, v ďalšom ale môže stáť už niekoľko eur. Zistite si tiež, aký úrok zaplatíte, ak sa vám nepodarí dlžnú čiastku vrátiť v bezúročnom období. A počítajte s tým, že úverový limit, ktorý vám finančné inštitúcie povolia, záleží na tom, koľko mesačne zarábate.

3. Časté platby
Ak patríte k tým, ktorí platia denne kreditnou kartou, asi ste skúsenejší zákazník banky, ktorý čaká aj určité benefity. Banky prichádzajú so stále zaujímavejšími lákadlami, preto sa oplatí ich sledovať. Môžete napríklad získať zľavy za každú platbu kreditkou a nie len u vybraných obchodníkov. Niektoré karty dokážu predĺžiť záruku na zakúpený tovar, alebo dokonca vráti peniaze späť v prípade, že vám tovar počas určitej doby niekto ukradne alebo poškodí. Novými lákadlami sú tiež najrôznejšie asistenčné služby, ako napríklad zabezpečenie remeselníka. A existujú aj ďalšie "fajnovosti", napríklad vstup do VIP salónikov na letiskách po celom svete. Ďalšia rada znie: Vždy siahnite po takých odmenách, ktoré skutočne využijete.
 
4.Kreditka musí sadnúť vrecku aj zvyklostiam
Z ponuky kreditných kariet by ste si mali vybrať tak, aby vám karta nediktovala a nemenila vaše spotrebné zvyklosti. Ak budete chcieť siahnuť napríklad po kreditke, ktorá zlacňuje nákupy u obchodníkov, zmapujte si najprv, koľko mesačne míňate a či predpísanú výšku útraty skutočne dosiahnete. Od odmeny za nákupy nezabudnite odpočítať mesačný poplatok za vedenie karty, aby ste zistili, nakoľko sa vám jej vyhotovenie skutočne oplatí. Ak sa dostanete do červených, záporných čísel, poobzerajte sa radšej po nejakej priaznivejšej ponuke. To sa oplatí aj v prípade, že už kreditnú kartu máte. Môžete totiž zistiť, že tá vaša v porovnaní s novinkami už moc výhodná nie je. K porovnaniu kreditných kariet môžete použiť porovnávače prístupné na webe.
  

5. Kreditka do bankomatu nepatrí
Kreditka nie je debetka. Stále si to pletie veľa ľudí. Kreditka vám umožňuje míňať požičané peniaze. Debetná karta slúži na čerpanie vašich vlastných peňazí, ktoré máte uložené na bežnom účte. Tento rozdiel vnímajte zvlášť vtedy, keď stojíte pred bankomatom a chcete vybrať hotovosť. Banky si totiž za taký výber naúčtujú vysoký poplatok. Preto si pamätajte: Na kreditku pri bankomate zabudnite! K výberu hotovosti slúži debetná karta.

6. Dlhy vrátiť včas
Aby vás kreditka nedostala do finančných problémov, musíte požičané peniaze vrátiť včas. Jedine tak budete mať "pôžičku z plastu" zadarmo. Myslí na to samozrejme väčšina kreditkárov, no sem tam sa dlhy podarí zabudnúť. Banky z toho samozrejme ťažia, pretože ročné úrokové sadzby na kreditných kartách sú jedny z najvyšších, v rozpätí 17 až 23 percent. Stavte preto na dôslednosť. Na svojom bežnom účte si nastavte automatickú splátku svojich útrat na kreditnej karte. Povoľte banke, aby ku konkrétnemu dátumu inkasovala sumy, ktoré vám v danom mesiaci požičala na útraty. Podľa aktuálneho prieskumu to zatiaľ robí každý desiaty držiteľ kreditnej karty. Pri prvom inkase si nezabudnite ustrážiť, či všetko prebehlo v poriadku. Môže sa totiž stať, že inkaso nenastavíte dobre, platba neprebehne, alebo sa uhradí len časť peňazí a hneď začnú naskakovať tučné úroky. Previesť peniaze možno samozrejme aj jednorazovým príkazom. To už ale vyžaduje určitú disciplínu, aby ste ich stihli vrátiť včas.

Súvisiace články

Aktuálne správy