Vlastní akcionári žalujú Microsoft: Firma tajila, že ich tablet bol od začiatku prepadák

, itcafe Foto:SITA

Advokátska kancelária Robbins Geller Rudman & Dowd v pondelok oznámila, že podáva hromadnú žalobu v mene akcionárov proti vedeniu spoločnosti, pretože sú presvedčení, že spoločnosť zavádzala pri informovaní o výsledkoch predaja tabletov Surface RT.

Medzi obžalovanými sú Steve Ballmer, výkonný riaditeľ spoločnosti, Petr Klein, bývalý finančný riaditeľ, Frank Brod, viceprezident pre finančné záležitosti a Tami Reller, riaditeľ marketingu, ktorý mal predtým na starosti obchodné oddelenie pre Windows.

Za zmienku určite stojí, že ide o advokátsku kanceláriu, ktorá má s podobnými prípadmi bohaté skúsenosti. Práve jej sa podarilo v najväčšej skupinovej kauze vyhrať v roku 2009 od spoločnosti Enron 7,3, miliardy dolárov.

RGRD žaluje Microsoft za to, že od apríla do júla nepriznala slabý predaj a nezáujem zákazníkov o Surface RT, že za prvý štvrťrok nepriznala zníženie hodnoty tabletov Surface RT na sklade, v dôsledku čoho boli ohlásené finančné výsledky za prvý štvrťrok nepravdivé, že spoločnosť v podaní na americkú Komisiu pre cenné papiere za prvý štvrťrok neupozornila na riziká spojené so Surface RT a že spoločnosť počas uvedenej doby prezentovala neodôvodnené pozitívne vyhlásenia ohľadom Surface RT.

Tieto činy by v prípade dokázania ich vedomého uskutočnenia boli porušením prísnych účtovných a ďalších pravidiel, ktorými sa musia riadiť spoločnosti obchodované na amerických verejných burzách.

Negatívne odhady predajnosti tabletu Surface RT, ktorý sa začal predávať spolu s uvedením Windows 8 na konci októbra 2012, sa začali objavovať už na prelome rokov. Vtedy napríklad IHS iSuppli odhadla predajnosť Surface RT za prvé dva mesiace ešte na 680 až 750 tisíc kusov. Iné už boli odhady IDC za prvý a druhý štvrťrok, hovorili o priamo katastrofálnych číslach predaja Surface RT, keď spoločnosť odhadovala počet predaných kusov všetkých Windows RT zariadení na 200 tisíc za štvrťrok.

Steve Ballmer síce priznal skromný predaj v rozhovore pre francúzske noviny Le Parisien, no konkrétne čísla predajnosti odmietol zverejniť. Následne chcel rozhovor stiahnuť a prezentoval vyhliadky Surface RT až do júla optimisticky.

Advokátska kancelária konkrétne nepomenovala neodôvodnené pozitívne vyhlásenia Microsoftu, ktoré v žalobe napáda. Môže ísť o absurdnosti  ako napríklad vyhlásenie šéfky vývoja Windows Julie Larson-Greenovej, že Surface RT používa ako svoj hlavný počítač.

Vo finančných výsledkoch za Q2 Microsoft ale krátko po výraznom znížení ich ceny priznal problémy so Surface RT a zaúčtoval do svojich finančných výsledkov prekvapivých mínus 900 miliónov dolárov kvôli zníženiu trhovej hodnoty tabletov Surface RT na skladoch. Na druhý deň sa hodnota akcií Microsoftu prepadla o 11.4%.

Následne na konci júla spoločnosť prvýkrát zverejnila prvé oficiálne čísla o predajnosti tabletov Surface. Nezverejnila síce počet predaných kusov ale celkové príjmy 853 miliónov, ktoré poukazujú na pravdepodobne najviac 1.2 milióna predaných tabletov.

RGRD v žalobe od Microsoftu žiada pre akcionárov, ktorí nakúpili akcie spoločnosti od apríla do júla, za porušenie pravidiel pre spoločnosti obchodované na burze, kompenzácie za straty spôsobené prepadom akcií po oznámení o odpise 900 miliónov dolárov za Surface RT.

Akcionári získali o veci informácie až z júlovej výročnej správy, počas niekoľkých mesiacov tak obchodovali svoje akcie na základe nepravdivých informácií, bez možnosti prijímať správne  investičné rozhodnutia. Akcionári sa môžu k prípadu pripojiť ako žalobca až do 11. októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy