Obnoviteľné zdroje nestačia: Rakúsko v noci kupuje lacnú elektrinu z Čiech

, e15;lad Foto:TASR

Prezident Rakúskej jadrovej spoločnosti Helmutt Böck považuje výrobu elektriny len z obnoviteľných zdrojov za nereálnu. Rakúsko síce vyrobí 60 percent prúdu z vodných elektrární, ale v noci kupuje lacnú elektrinu z Čiech, konštatuje Böck v rozhovore pre Svetovú komunikačnú sieť jadrovej energie a ionizujúceho žiarenia (Nucnet).

Böck tvrdí, že Rakúsko využíva jadrovú elektrinu, keď lacno nakupuje český nočný prúd, ktorým potom poháňa čerpadlá svojich prečerpávacích elektrární vysoko v horách. Vo dne potom takto vyrobenú zásobu premení na drahý špičkový prúd, ktorý dobre predáva. Ironicky k tomu poznamenáva: "Áno, toto je skutočne zázračná premena atómovej elektriny v elektrinu zelenú." Rakúsko využíva podľa Böcka jadro z 5-10 percent celkovej spotreby elektriny, ale verejne sa o tom nehovorí.

Rakúsku ideológiu vyrábať výhradne zelenú elektrinu nezdieľa, pretože slnko a vietor vraj prispievajú do celkovej produkcie len 3-4 percentami. Nemeckú energetickú revolúciu hodnotí ako zaujímavý experiment, či možno vsádzať len na zelenú energiu a za akú cenu. Za rok 2012 stúpla cena elektriny  v nemeckých rodinách zhruba o 100 euro a bude sa stále zvyšovať, pretože Nemecko musí investovať bilióny eur do prenosných sietí a zároveň musí nakupovať elektrinu zo zahraničia.

Veľká väčšina rakúskej verejnosť je proti jadru a Böck sa domnieva, že je ťažké ju presvedčiť k opačnému názoru, pretože nepočúva argumenty: "Politický tlak v krajine by sa dal prirovnať k náboženstvu," myslí si profesor.

Budúcnosť vo svojej krajine ale vidí optimisticky, mladá generácia prejavuje väčší záujem o jadrovú fyziku a pozitívne hodnotí predovšetkým cezhraničné vzdelávacie programy. Konkrétne spomína nedávnu akciu na rakúskej škole neďaleko Viedne, ktorá pozvala študentov z Česka, aby diskutovali o budúcnosti energetiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy