Cetelem poskytol vlani v SR úvery v objeme 120,5 mil. eur

Spoločnosť Cetelem Slovensko zaznamenala v minulom roku nárast objemu poskytnutých úverov pri kreditných kartách a hotovostných pôžičkách. Pri nákupoch na splátky naopak evidovala pokles.

Spoločnosť Cetelem zaznamenala v minulom roku nárast celkového objemu poskytnutých úverov na Slovensku o 7 % na 120,5 mil. eur. Ako v utorok na tlačovej konferencii informoval člen predstavenstva a riaditeľ správy priameho predaja Cetelem Slovensko Aleš Kos, za týmto nárastom stáli najmä hotovostné pôžičky a úvery poskytnuté prostredníctvom kreditnej karty. V oboch prípadoch spoločnosť totiž zaznamenala medziročný nárast o 18 %. V prípade kreditných kariet na 50,9 mil. eur a pri hotovostných pôžičkách na 30,2 mil. eur.

Objem poskytnutých úverov pri nákupe na splátky naopak medziročne poklesol o 11 % na 39,4 mil. eur. Aleš Kos to pripisuje predovšetkým úspešnej akcii s jedným veľkým slovenským predajcom z roku 2011, pri ktorej sa dosiahli výsledky nad rámec očakávania. V konečnom dôsledku tak Cetelem Slovensko v minulom roku evidoval hrubý zisk na úrovni 9,6 mil. eur, čo znamenalo medziročný nárast o 10 %.

Cetelem napriek rastu objemu poskytnutých úverov a tým aj vyššiemu zadlžovaniu klientov, hodnotí platobnú disciplínu Slovákov pozitívne. „Až 95 % poskytnutých úverov splácajú naši klienti bez problémov,“ tvrdí člen predstavenstva firmy Aleš Kos. V prípade dočasnej neschopnosti splácať svoje záväzky môžu pritom klienti požiadať o zníženie alebo odklad splátok. V minulom roku tak Cetelem na Slovensku evidoval 11 tis. odložených splátok v celkovej sume presahujúcej 1 mil. eur. Na exekúciu spoločnosť postúpila necelé tri percentá zo všetkých prípadov.

Cetelem Slovensko je úverová spoločnosť, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 2000. Poskytuje nákup na splátky, kreditné karty a osobné pôžičky. Je členom bankovej skupiny BNP Paribas.

Súvisiace články

Aktuálne správy