Imidž nového lietadla Boeing 787 má ďalšie trhliny

Po ďalších dvoch technických incidentoch v USA akcie výrobcu Boeing začali klesať, analytici tvrdia, že môžu poškodiť imidž lietadla aj spoločnosti.

Nové lietadlo spoločnosti Boeing, 787 Dreamliner, už mesiace stíhajú problémy, ktoré začínajú ovplyvňovať imidž značky. Informovala o tom agentúra Reuters. Lietadlo spoločnosti Japan Airlines muselo v utorok zrušiť odlet z letiska v americkom Bostone pre únik paliva, v pondelok na inom lietadle tohto typu rovnakej spoločnosti na rovnakom letisku vznikol požiar na elektrickom systéme. Letecká spoločnosť United Airlines v jednom z dodaných lietadiel 787 našla nesprávne zapojené elektrické komponenty, ktoré by mohli spôsobiť obdobný požiar, a podľa denníka Wall Street Journal spúšťa previerku všetkých lietadiel tohto typu. Pri incidentoch sa nik nezranil, pripomenuli však problémy s nesprávne zapojenými palivovými prívodmi ešte z leta minulého roku, pre ktoré americký federálny úrad pre letectvo FAA nariadil inšpekcie motorov a palivových systémov vo všetkých lietadlách tohto typu.

Wall Street naďalej hodnotí akcie spoločnosti Boeing ako obchodovateľné s dobrým výsledkom, najmä preto, že firma lietadlá dodáva vo vysokom tempe a generuje tým rýchly zisk. Množia sa však obavy, že kombinácia požiaru a úniku paliva by mohla poškodiť vnímanie firmy Boeing a jej nového lietadla verejnosťou. Akcie spoločnosti už v pondelok klesli o 2 % a v utorok o ďalších takmer 2,7 % na úroveň 74,13 USD.

„Dostávame sa do bodu, keď Boeing musí prejsť od riešenia technických problémov k záchrane imidžu značky aj lietadla,“ povedal agentúre Reuters americký analytik špecializujúci sa na oblasť obrany a letectva Richard Aboulafia. „Dodali minulý rok nečakane veľa Dreamlinerov, no možno sa pred masovou výrobou mali viac sústrediť na hľadanie chýb. Teraz budú musieť nielen upraviť palubnú techniku, ale urobiť aj všetko preto, aby sa značky Boeing a 787 trvalo nepoškodili,“ dodal s tým, že zatiaľ stále neexistuje žiadny dôkaz toho, že samotný model 787 by bol chybný. Počiatočné problémy sú podľa neho bežné, Boeing 787 Dreamliner sa pre ne do sériovej produkcie dostal s oneskorením tri a pol roka.


(1 EUR = 1,3086 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy