Americké magické čísla

Piatok bol znova len o vyčkávaní na poobedné dáta z trhu práce v USA. Dopoludnia Nemecko zverejnilo horšie továrenské objednávky,  ktoré na mesačnej zaznamenali pokles o 1.3% oproti minulému výsledku 0.3%. Potvrdilo tak nie príliš pozitívne vyhliadky do budúcnosti pre najväčšiu ekonomiku Eurozóny. Nikoho to však nezaujímalo, pretože všetci sa sústredili na to, čo nám ponúkne najväčšia ekonomika sveta. Euro tak pokračovalo v obchodovaní nad 1.30 voči americkému doláru. O 14.30 vyšli na svetlo sveta doslova magické čísla z USA, kde miera nezamestnanosti poklesla na 7.8% oproti minulému výsledku 8.1%.

Tvorba pracovných miest taktiež pozitívne prekvapila. USA pridali 114 000 pracovných miest, oproti minulému výsledku 96 000, ktorý bol revidovaný na 142 000. Perfektné výsledky z trhu práce však vyvolávajú veľa otáznikov, do akej miery sú tieto výsledky kredibilné a či neboli príliš zmanipulované. Miera nezamestnanosti totiž poklesla pod 8% a to je prvý krát od zvolenia Obamu ako prezidenta USA. Dnešný výsledok je tesne pred voľbami a práve slabou stránkou súčasného prezidenta je pracovný trh. Tieto čísla mu tak môžu pomôcť vyhrať voľby, či už sú výsledky pravé, alebo nie. Napriek týmto nádherným číslam sme videli polku americkej seansy aj červené parkety. Červenalo sa hlavne na komoditnom trhu.

Zlato prudšie prepadlo, keďže dobré dáta znižujú možnosť dlhého trvania QE, WTI ropa prepadla o 2% pod úroveň 90 dolárov za barel. Európske akcie ale boli nadšené z výsledkov a zakončili tento deň v silných ziskoch: FTSE100 +0.74%, CAC40 +1.64%, DAX30 +1.27%, IBEX35 +1.81%. Americkí obchodníci však boli viac skeptickí a po úvodných ziskoch indexy vymazali celé prírastky a končia dokonca v červenom. Potvrdzuje to tak trend, že dobré makro dáta sú pre akcie negatívne, naopak, horšie výsledky z ekonomiky sú pre akcie pozitívne. Apple dnes testoval 50 dňový kĺzavý priemer na 656 dolároch a dokázal pod ním zatvoriť. To tak možno aktivuje pár robotov, ktoré začnú predávať a akcia by mohla aj naďalej klesať.   Benchmarky tak zatvorili v piatok zmiešane: DJIA +0.25%, NAS -0.42%, SPX -0.04%.

Súvisiace články

Aktuálne správy