Ranné správy od Jonathana Millera

Mario Draghi predstavil najnovší program ECB na nákup dlhopisov, aj v nádeji, že obnoví v eurozóne dôveru. Lenže štáty, ktoré pôvodne nákup aktív presadzovali, sa teraz pýtajú, či je takáto pomoc potrebná. Španielsko stále zvažuje možnosť požiadať o finančnú pomoc, zatiaľ však neurobilo žiadny oficiálny krok. Rozhodujúcim faktorom by po záťažových testoch bánk mohol byť tlak na výnosy dlhopisov, ktoré včera vzrástli, navyše sa očakáva, že krajina nesplní rozpočtové ciele. Európske indexy uzavreli rôzne, švajčiarsky SMI si viedol najlepšie s nárastom 0,41%. Švédsky OMX tiež posilnil, a to o 0,26%, zatiaľ čo Euro Stoxx 50 klesol o -0,27% a nemecký DAX o -0,23%. EUR/USD zostáva takmer bezo zmeny na hodnote 1,3014.

Japonská centrálna banka dnes neoznámila žiadne ďalšie menové uvoľňovanie, hoci sa zvyšuje nutnosť stimulácie ekonomiky a splnenie cieľa 1% inflácie. Potom, čo banka v septembri oznámila úmysel ďalšieho uvoľňovania, ekonómovia nič nové neočakávali. Politici sú však stále viac nepokojní, pretože hospodárstvo stagnuje a vývoz kvôli silnému jenu upadá. USD/JPY po vzostupnom trende z niekoľkých posledných seáns teraz klesol o -0,19% na 78,330. NZD/USD sa predáva vyššie o 0,28%, AUD/USD posilnil o 0,24%. Akciové indexy dopadli rôzne, austrálsky ASX vzrástol o 0,76% a Hang Seng po oznámení programu ECB na nákup aktív o 0,30%. Nikkei sa pohybuje medzi ziskami a stratami a teraz sa obchoduje s 0,16% stratou.

Trhy včera vďaka európskemu optimizmu posilňovali, hoci sa v USA moc pozitívnych správ neobjavilo – počet novo podaných žiadostí o podporu v nezamestnanosti totiž medzitýždenne vzrástol a zápisnica zo zasadnutia výboru Fedu FOMC odhalila problémy s oživením americkej ekonomiky. Kým na zasadnutí nebolo povedané nič nové, fiškálna politika bola spolu s nedostačujúcim oživením realitného trhu jednou z vecí označených politikmi za výraznú hrozbu. Akciové indexy celkovo posilnili, najväčší nárast (0,72%) zaznamenal S&P 500. Dow Jones a Nasdaq tiež posilnili, a to o 0,60% a 0,45%. Ropa dohnala všetky stredajšie straty a predáva sa za 91,40 dolárov za barel. Zlato dosiahlo nové maximum pre rok 2012 a predáva sa tesne pod 1800dolarovou hranicou. Dnes v 13:30 (GMT) bude zverejnená správa ministerstva práce o zamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy