Cena barelu ropy WTI klesla na 91,39 USD

Singapur 5. októbra (TASR) – Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa predával dnes o 6.30 h SELČ na komoditnej burze v Singapure po 91,31 USD (70,54 eura). V porovnaní so štvrtkovou (4. 10.) záverečnou cenou v New Yorku zlacnel o 39 centov. Barel severomorskej ropy Brent zlacnel o 62 centov na 111,96 USD.
Ropa WTI zdražela vo štvrtok oproti strede takmer o 4 %. Jej prudký cenový vzostup nastal po správe, že v najväčšej americkej rafinérii v Baytowne (štát Texas), ktorá patrí koncernu Exxon Mobil, vypukol v stredu veľký požiar. Vedenie rafinérie informovalo, že v niektorých častiach Spojených štátov sa môžu objaviť problémy pri zásobovaní pohonnými látkami. Vyslovilo však presvedčenie, že sa mu podarí splniť všetky zmluvy s odberateľmi.
Na vzostup ceny môže v nasledujúcich dňoch pôsobiť napätie medzi Sýriou a Tureckom a očakávaná správa o vývoji zamestnanosti v USA v septembri. Analytici predpokladajú, že sa v krajine vytvorilo vyše 113.000 pracovných miest. V auguste ich pribudlo vyše 96.000. Správu o vývoji zamestnanosti uverejnia vo Washingtone dnes.
Záujem o komoditu znižuje vývoj čínskej ekonomiky. Ráta sa s tým, že návrat k predchádzajúcemu vysokému tempu konjunktúry sa oddiali. Situácia sa nevyjasňuje ani v eurozóne. Jej sektor služieb stále oslabuje a aktivita výrobnej oblasti sa dostala na najnižšiu úroveň za vyše tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy