Potvrdené! Za rast ekonomiky vďačíme zahraničnému dopytu, najmä po autách

V druhom štvrťroku 2012 slovenská ekonomika zaznamenala medziročný nárast o 2,8 %. Ide tak o najpomalší nárast ekonomiky od konca recesie v roku 2009. Aj napriek tomu naša ekonomika patrí medzi najrýchlejšie rastúce spomedzi krajín EÚ. Rast si zachovala aj na kvartálnej báze, keď si oproti prvému štvrťroku 2012 polepšila o 0,7 %. Vyplynulo to z dnes zverejnených spresnených údajov ŠÚ SR.

Rast HDP bol ťahaný, tak ako sme aj očakávali, predovšetkým zahraničným dopytom. Vývoz výrobkov a služieb zaznamenal medziročný nárast o 8,9 %, dovoz o 3,2 %. Naopak, domáci dopyt zaostal za úrovňami z uplynulého roka a to vo všetkých svojich sférach. Okrem slabšej spotreby domácností bol pokles aktivity zaznamenaný aj v prípade tvorby hrubého kapitálu. Pokles spotreby bol podľa údajov ŠÚ SR evidovaný aj v prípade verejnej správy.

Poďakovať sa môžeme automobilkám. Nárast produkcie automobilového priemyslu o vyše 50 % bol totiž počas druhého štvrťroka absolútne neprehliadnuteľným. Našim automobilkám sa tak darilo aj v časoch, kedy dopyt prichádzajúci z Európy nebol taký silný ako kedysi. Dôvodom je fakt, že od vlaňajšieho roka je jedným z našich najkľúčovejších odberateľov áut popri Francúzsku a Nemecku i Čína.

Ekonomický vývoj vo svete či v Európe bude mať dopad na našu ekonomiku aj v nasledujúcich mesiacoch. Náš celoročný odhad HDP sme pred niekoľkými dňami prehodnotili smerom nahor a očakávame, že ekonomika v tomto roku porastie o 2,4 %. Vrátili sme sa tak k nášmu pôvodnému odhadu z jesene 2011.

Nezamestnanosť podľa údajov ŠÚ SR v druhom štvrťroku dosahovala úroveň 13,6 %. Medziročne sa tak zvýšila o 0,5 p. b. Oproti prvému štvrťroku ale bola ale o – 0,5 p. b. nižšia.

Vývoj platov ale veľmi nepotešil. Priemerná mzda v hospodárstve dosiahla iba 793 EUR a medziročne tak zaznamenala nominálny rast o 1,5 %. Reálne, teda po očistení o infláciu, ale prišlo k jej poklesu o – 1,9 %. Ani počas druhého štvrťroka si tak Slováci nemohli dovoliť zo svojich platov kúpiť viac tovarov a služieb ako pred rokom.

Dnes o 11.00 spresní Štatistický úrad EÚ (Eurostat) vývoj HDP za 2. štvrťrok 2012 pre väčšinu krajín EÚ. Eurozóna aj EÚ ako také zrejme zaznamenajú pokles HDP a s určitosťou tak budeme môcť potvrdiť, že do recesie mieria. Taktiež so zvedavosťou očakávame, či sa potvrdí fakt, že minimálne desať krajín EÚ už v recesii je.

Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

Súvisiace články

Aktuálne správy