Nové bankovky pre Európu sú už vo výrobe

Meškajúci projekt výmeny bankoviek dostal zelenú. ECB pripravuje komplikovanejšie vzory.

Každý deň sme konfrontovaní s možnosťou rozpadu Európskej menovej únie. Vystúpenie pre žiadneho z členov by však dnes nebolo prechádzkou v ružovej záhrade. To, že sa Mário Draghi nechystá do nového zamestnania, potvrdil v auguste, keď naznačil postup, nad ktorým vážne uvažuje ECB, napriek protestom nemeckého zástupcu.

To, že sa ECB nechystá na rozpad eurozóny, potvrdzujú aj kuloárne informácie, že meškajúci projekt výmeny bankoviek, ktoré sú v dnešnej podobe v obehu od jej začiatku, dostal opäť zelenú. Súčasné bankovky znázorňujúce prvky architektúry z rôznych kútov Európy sú pre mnoho Európanov sterilné a vraj pre falšovateľov relatívne jednouché.

A tak ECB pripravuje komplikovanejšie vzory. Ako prvý sa ponúka portrét Európy, prvej kráľovnej Kréty. Európa sa podľa gréckej mytológie stala kráľovnou vďaka láske, ktorou k nej vzplanul Zeus a uniesol ju fenickému kráľovi Agenorovi. Neskôr bol podľa nej pomenovaný aj celý kontinent a aj nová mena pre monetárnu úniu EÚ dostala meno euro napriek námietkam nemeckého ministra financií v roku 1996.

A tak zatiaľ čo mnoho skeptikov nakupuje švajčiarske franky či aktuálne opäť rastúce zlato, ako keby zajtra už byť nemalo, ECB sa chystá na novú budúcnosť eura možno s o niečo viac južanským DNA, ako by sa dnešnej garnitúre Nemeckej centrálnej banky páčilo.

Nové 185 metrov vysoké sídlo za 1,4 miliardy eura, na ktoré sa v roku 2014 už teší väčšina zamestnancov ECB vo Franfurkte, je ďalším z kamienkov potvrdzujúcich odhodlanie predstaviteľov ECB, že to s eurom ešte stále myslia vážne.

Aktuálne končiace sa nudné leto, najmä vďaka množstvu „short“ pozícií z úvodu júla na menovom páre EURUSD ako aj akciových indexov, sa dnešným sviatkom Labor Day v USA skončilo. Hypnotizujúco pôsobí najmä rozhodnutie nemeckého ústavného súdu 12. septembra o ústavnosti účasti Nemecka v trvalom eurovale. Kurz EURUSD nad 1,24 dáva priestor pre pokračovanie „rally“ k úrovni 1450 bodov na indexe SP500, 7000 bodov na DAXe je už pre investorov aktuálne priveľké sústo.

Rozhodujúcim pre budúci rok na akciových trhoch bude však súboj o Biely dom v USA. Republikáni sa rozhodli prostredníctvom nominácie Paula Rayna ako kandidáta na post viceprezidenta za republikánov prilákať členov takzvaného „Boston tea party“ hnutia, strany. Či im táto nominácia definitívne nezobrala nádej na kľúčovú Floridu a jej 29 hlasov, ale aj Ohio s 18 hlasmi, sa dozvieme už prvý utorok v novembri, ktorý je tradične určený každý štvrtý rok pre prezidentské voľby v USA.

null

Zdroj http://www.polltrack.com/presidential

Súvisiace články

Aktuálne správy