TÚ o výške poplatku pre Slovak Telekom rozhodne znovu

Predmetom žaloby ani následného rozhodnutia Najvyššieho súdu nebolo vrátenie úhrady za frekvencie, ktorú v minulom roku zaplatila spoločnosť Slovak Telekom.

Telekomunikačný úrad (TÚ) SR počká na písomné vyhotovenie rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, ktorý rozhodol, že nesprávne vyčíslil poplatok za predĺženie licencie na prevádzku siete GSM. Slovak Telekom za predĺženie zaplatil 48 mil. eur. Ako informoval hovorca TÚ Roman Vavro, úrad následne rozhodne o výške úhrady za frekvencie opäť. „Predmetom žaloby ani následného rozhodnutia súdu nebolo vrátenie úhrady za frekvencie, ktorú v minulom roku zaplatila spoločnosť Slovak Telekom. Občania Slovenskej republiky môžu byť pokojní, lebo spoločnosť Slovak Telekom môže aj po tomto rozhodnutí naďalej poskytovať mobilné služby,“ upozornil Vavro.

Slovak Telekom rozhodnutie súdu privítal. „Veríme, že v novom správnom konaní si budeme môcť riadne uplatniť svoje práva účastníka konania,“ uviedol hovorca spoločnosti Martin Vidan.

Slovak Telekom napadol predlžovanie mobilných licencií na Najvyššom súde SR, keď podal žalobu voči retroaktivite a protiústavnosti novely zákona o elektronických komunikáciách. Novela uložila TÚ SR povinnosť spoplatniť predĺženie licencií a zároveň zrušila všetky predchádzajúce konania úradu v tejto veci. TÚ tak musel zrušiť prvú žiadosť Slovak Telekomu o predĺženie mobilných licencií, ktorú si firma podala ešte pred účinnosťou novely.

Rovnako reagoval aj mobilný operátor Orange Slovensko, ktorý po predĺžení licencie na obdobie 10 rokov musel za ďalšie využívanie frekvencií zaplatiť 40,687 mil. eur. Predstavitelia spoločnosti Orange už pri odvolaní sa voči minuloročnému verdiktu TÚ kritizovali výšku poplatku, nedostatočnú transparentnosť celého procesu predlžovania, diskriminačný prístup ako aj faktické nedostatky v metodike a pri výpočte poplatku. Predseda úradu však odvolanie zamietol a Orange tak musel poplatok uhradiť začiatkom decembra minulého roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy