Grécko udržuje napätie, Rusi sú in

Vývoj akciových trhov v Európe počas stredy ovplyvnila neistá situácia okolo Grécka.

Akciové indexy sa stali obeťami nepriaznivej atmosféry, ktorú vyvolala séria schôdzok konajúcich sa tento týždeň medzi gréckym premiérom a európskymi politickými lídrami. Predmetom ich stretnutia majú byť diskusie o predĺžení obdobia (z 2 na 4 roky), ktoré majú mať Gréci k dispozícii pre zavedenie a uskutočnenie odsúhlasených reforiem a škrtov.

Paneurópsky index EuroStoxx 600 zo svojej hodnoty odovzdal -1.21 % a obchodovanie ukončil na 269.27 bodoch, pričom v rámci indexu klesali všetky sektory, najviac však stratil sektor materiálov (-1.72 %) a akcie z priemyselného sektora (-1.63 %). Trojica hlavných európskych benchmarkov taktiež podľahla výpredajovej vlne: FTSE 100 -1.42 %, CAC 40 -1.47 %, DAX -1.01 %. Spoločná mena eurozóny aj napriek tomu, že sa takmer počas celého obchodného dňa obchodovala pod „gréckym“ tlakom si v závere prilepšila a zmazala svoje straty voči americkému doláru. Euro si z trhov k záveru obchodovania voči doláru prilepšilo o +0.36 % a menový pár sa tak obchodoval okolo úrovne 1.2518 EUR/USD.

Dôležitou udalosťou stredy bolo aj rozhodnutie WTO, vďaka ktorému sa Rusko stalo jeho 156. členom. Krajina pritom o členstvo žiadala ešte v roku 1993 a doteraz bolo najväčšou ekonomikou mimo WTO. Putinova snaha vytvoriť priaznivejšiu obchodnú klímu pre ruské spoločnosti sa tak môže naplniť a plánované stretnutie 20 lídrov z kruhov WTO môže v budúcom roku uskutočniť (práve v Rusku) ako regulérny člen WTO.

V USA sme boli svedkami mierneho rastu predaja existujúcich domov počas júla, ktoré v porovnaní s ich júnovým poklesom o -5.4 % dokázali vzrásť o +2.3 %, nenaplnili však očakávania analytikov, ktorí očakávali „bystrejší“ rast o +3.2 %. Akciové indexy však investorov sklamali menej, ako tie európske, stredu ukončili zmiešane: S&P 500 +0.02 %, NASDAQ +0.21 %, DJIA -0.23 %.

Zoltán Csiba

analytik Capital Markets

Súvisiace články

Aktuálne správy