Dôchodok z DSS bude o 3 roky o 18 % nižší ako zo Sociálnej poisťovne

Bratislava 7. augusta (TASR) – V roku 2015, teda po desiatich rokoch fungovania druhého dôchodkového piliera, bude dôchodok realizovaný z 2. dôchodkového piliera podľa slov predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer – SD) o 18 % nižší v porovnaní s tým zo Sociálnej poisťovne (SP).
"Ak si bude občan SR, ktorý si sporí v 2. dôchodkovom pilieri, v dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) uplatňovať nejaký nárok na dôchodok z 2. súkromného piliera, tak bude mať o 18 % nižší dôchodok ako z verejnoprávnej SP," uviedol dnes na tlačovej konferencii Fico po dnešnom mimoriadnom rokovaní kabinetu.
Nikto podľa neho nespochybňuje, že tento údaj je mimoriadne optimistický, pretože sa pri ňom predpokladá, že by DSS minimálne posledné tri roky zhodnocovali vklady sporiteľov na úrovni inflácie. "To nie je pravda, pretože DSS vklady zhodnocujú výrazne pod infláciu. Takže za toto bojuje opozícia v Národnej rade SR, aby ľudia dostali minimálne o pätinu nižší dôchodok z 2. piliera, ako to je teraz," poznamenal.
"My na druhej strane tvrdíme, že tento systém je veľmi nebezpečný pre sporiteľov, preto nastavujeme iné parametre, iné garancie. Chceme, aby ľudia, keď budú mať dôchodok z 1. a 2. piliera nespadli do sociálnej siete," priblížil.
"Ak si zoberieme mieru inflácie a mieru toho, ako zhodnocujú DSS vklady ľudí, tak 2. pilier zarobil mínus 11,68 %. Takto sú zhodnotené vklady ľudí za roky pôsobenia 2. súkromného piliera. Jednoducho 2. pilier nezarába ani toľko, ako je inflácia. A keď odrátame infláciu, tak zistíme, že skoro 12 % majú ľudia peniaze znehodnotené v porovnaní s tým, koľko peňazí tam dali za toto obdobie," konštatoval.
Informoval, že na druhej strane v 1. pilieri sa za to isté obdobie valorizovali, zvýšili dôchodky o 16,62 %. "Ľudia teda stratili v súkromnom pilieri 11,68 % a vo verejnoprávnom pilieri sa im valorizovali dôchodky o 16,62 %," zdôraznil.
Doterajší dôchodkový systém v SR je podľa premiéra finančne neudržateľný. "Slovensko je však krajina, ktorá bude mať napriek zníženiu výšky príspevkov stále najvyšší odvod do 2. piliera," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy