Firmy a živnostníci v Česku padajú ako muchy

Praha 5. augusta (TASR) – Firmy a živnostníci v Česku padajú ako muchy. Neplatia druhým a iní neplatia im. Najviac v stavebníctve. Z predbežných údajov za minulý mesiac vyplýva, že v Českej republike je na pokraji bankrotu, alebo sa už rúti na dno, v priemere 24 firiem a živnostníkov denne, teda každú hodinu jeden podnikateľský subjekt. Uvádza na svojej internetovej stránke český denník Právo.
Podľa týchto novín v júli riešili súdy viac ako 600 návrhov na vyhlásenie insolventnosti firiem či podnikateľov. Väčšina z nich, až na výnimky, nakoniec vyhlási bankrot. K tomu treba pripočítať 160 konkurzných konaní. Celkovo tak až 760 podnikateľských subjektov muselo minulý mesiac buď pred súdom hrať o čas v súboji s veriteľmi, pričom väčšinou márne, alebo sa zmieriť s definitívnym koncom.
„V porovnaní s júnom vzrástol počet konkurzných návrhov na právnické subjekty a podnikateľov po prepočte na počet pracovných dní o 4,67 %. Konkurzov pribúda najmä v stavebníctve,“ informovala Stanislava Menšíková zo spoločnosti Creditreform.
Návrh na konkurz bol dokonca podaný aj na veľkú stavebnú spoločnosť Metrostav. V polovici júla však súd tento návrh zamietol, pretože firma dokázala, že má dostatok peňazí na úhradu sporných pohľadávok.
V Česku od roku 1993 vyhlásilo bankrot takmer 30.000 firiem. Pred 12 rokmi sa bankroty živnostníkov podieľali na celkovom počte krachov 17 % a vlani už 57 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy