Slovensko má v rámci EÚ najväčší problém s dlhodobou nezamestnanosťou

Bratislava 5. augusta (TASR) – Slovensko má v rámci Európskej únie (EÚ) najväčší problém s dlhodobo nezamestnanými, teda tými, ktorí sú bez práce viac ako 12 mesiacov. Ich podiel na celkovej nezamestnanosti vlani predstavoval 67,8 %, čo znamená, že až dvaja z troch nezamestnaných Slovákov boli bez práce minimálne jeden rok. Vyplýva to z údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.
"V žiadnej inej krajine podiel ľudí dlhodobo bez práce neprekročil 60 %," upozorňuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská. V Írsku, ktoré skončilo na druhom mieste, tento podiel dosiahol 59,4 %, v treťom Estónsku 56,8 %. Približne polovičnému podielu dlhodobo nezamestnaných sa nevyhli ani ekonomiky najviac sužované dlhovou krízou ako Grécko, Portugalsko a Taliansko. Naopak, problém dlhodobej nezamestnanosti výraznejšie nepociťujú v Škandinávii, na Cypre či v susednom Rakúsku.
V rebríčku európskych regiónov s najvyšším podielom dlhodobo nezamestnaných obyvateľov sa až tri zo štyroch slovenských regiónov umiestnili v prvej desiatke. "Najviac postihnutým je región Západné Slovensko s podielom dlhodobo nezamestnaných na úrovni 71,1 %. V tesnom závese za ním sa nachádza Východné Slovensko s úrovňou 71 %. Tieto dva regióny obsadili v európskom rebríčku štvrté a piate miesto," približuje Sadovská.
V rebríčku sa horšie umiestnili už iba exotické zámorské regióny Guadeloupe, Guyana a Martinique, ktoré síce patria k francúzskym departementom, ale reálne sú od Európy značne vzdialené. Stredné Slovensko s takmer dvojtretinovým podielom dlhodobo nezamestnaných sa umiestnilo na ôsmom mieste v rámci EÚ. Najlepšie spomedzi slovenských regiónov si počínal Bratislavský kraj, kde dlhodobo nezamestnaní predstavovali 40,7 % z celkového počtu ľudí bez práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy