Tri firmy získali od NASA zákazku na vývoj komerčného raketoplánu

Washington 5. augusta (TASR) – Americký úrad pre letectvo a vesmír NASA zaplatí trom výrobcom leteckej techniky celkovo 1,1 miliardy USD (898,32 milióna eur) za vývoj komerčného raketoplánu.
Boeing, Sierra Nevada Corporation a SpaceX majú v nasledujúcich piatich rokoch vyvinúť raketoplán, vďaka ktorému sa americký vesmírny program posunie do ďalšej fázy. Prepravu kozmonautov by totiž mali v budúcnosti zabezpečovať komerčné spoločnosti, aby sa NASA mohla sústrediť na iné projekty.
Boeing získal kontrakt za 460 miliónov USD, SpaceX za 440 miliónov USD a Sierra Nevada za 212,5 miliónov USD. Boeing a SpaceX majú na starosť vývoj kabíny pre posádky a Sierra Nevada dizajn budúceho raketoplánu s krídlami.
Podľa Charlesa Boldena z NASA je to rozhodujúci krok. Keď sa štart posádok a preprava zásob na vesmírnu stanicu presunie na plecia komerčných spoločností, NASA sa bude môcť sústrediť na vedecké projekty a zároveň na Floride pribudnú nové miesta pre kvalifikovaných odborníkov.
NASA už niekoľkokrát poskytla finančné prostriedky na podporu vývoja komerčných raketoplánov. Od "odchodu do dôchodku" raketoplánov NASA zabezpečuje prepravu na vesmírnu stanicu ISS ruská raketa Sojuz. Americká agentúra medzitým pokračuje vo vývoji raketoplánu Orion, ktorý má slúžiť na lety na väčšie vzdialenosti, napríklad na asteroidy a v budúcnosti aj na Mars.

Súvisiace články

Aktuálne správy