Grécky premiér chce v Berlíne a Paríži rokovať o záchrane eura

Atény 5. augusta (TASR) – Grécky premiér Antonis Samaras sa chystá odcestovať do Berlína a Paríža, kde chce rokovať s lídrami dvoch najväčších ekonomík eurozóny o záchrane svojej krajiny. Uviedla to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne zdroje z Atén, ktoré nechceli byť menované.
Podľa týchto zdrojov Samarasov úrad v priebehu nasledujúcich dní zverejní ďalšie podrobnosti. V gréckych médiách sa medzitým objavili informácie, že Samaras má odcestovať do Berlína 24. augusta na rokovania, ktorých cieľom je zabrániť "náhlej smrti eura".
Grécky premiér minulý týždeň ostro kritizoval výroky niektorých európskych politikov o možnom odchode jeho krajiny z eurozóny. Obvinil ich, že podkopávajú snahu Atén o vyriešenie krízy.
Inšpektori takzvanej trojky (Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) sú momentálne v Grécku a kontrolujú, ako pokračuje v konsolidácii verejných financií a zavádzaní reforiem, ktoré sú podmienkou na záchranný úver. Od ich hodnotenia závisí, či Atény dostanú na jeseň ďalšiu splátku.
Je všeobecne známe, že Grécko zaostáva v plnení úverových podmienok. Jedným z dôvodov sú neúspešné májové voľby, ktoré nepriniesli jasného víťaza a tak museli ísť voliči 17. júna opäť k urnám. Nová vláda preto prijala ďalší balík úsporných opatrení a reforiem, je ale otázne, či to stačí na splnenie úverových podmienok.

Súvisiace články

Aktuálne správy