Finančná kríza núti ľudí hľadať nové spôsoby investovania

Bratislava 5. augusta (TASR) – V čase finančnej krízy sa čoraz viac ľudí začína zaujímať o nové možnosti investovania. Hľadajú pritom spôsob, ako uchrániť svoje peniaze pred znehodnotením.
Investor musí byť predovšetkým trpezlivý a čakať na správnu chvíľu, upozorňuje generálny riaditeľ Capital and Financial Protection Pavol Struhár. A to ako pri nákupe, tak aj predaji. Je totiž rozdiel, či investuje preto, lebo investujú všetci a daná investícia je populárna, alebo na základe dôkladnej analýzy.
Kupovať treba vtedy, keď je cena aktíva dole a predávať naopak, keď je jeho cena vysoká. "Keď všetci kupujú a cena je pravdepodobne blízko stropu, treba skôr predávať. Naopak, keď všetci predávajú, cena je pravdepodobne blízko svojmu dnu a vtedy môže byť vhodný čas na nákup. Samozrejme, bolo by nezmyslom nakúpiť akcie krachujúcej spoločnosti, alebo dlhopisy krachujúceho štátu len preto, lebo ich ceny sú príliš nízko," vysvetľuje Struhár.
Všetko, čo človek považuje za investíciu, napríklad zlato, cenné papiere či reality, má svoje obdobia vysokých cien a nárastov, ale tiež nízkych cien a poklesov. A tieto obdobia sa striedajú. Ak je teda cena investície na niekoľkoročných maximách, treba sa poobzerať po inej investícii, ktorej cena sa pohybuje blízko svojich miním.
"Kupujte však iba to, čo má reálne zmerateľnú hodnotu dnes a bude ju mať aj v budúcnosti. Kupujte iba to, čo ste ochotní si ponechať vo svojom portfóliu dlhodobo," radí Struhár.

Súvisiace články

Aktuálne správy