Čínska centrálna banka svojou menovou politikou podporí ekonomiku

Peking 5. augusta (TASR) – Čínska centrálna banka sa v 2. polovici roka ešte viac zameria na "vyladenie" svojej menovej politiky a zlepšenie úverovej, aby podporila ekonomiku. Uvádza sa vo vyhlásení centrálnej banky, ktoré kopíruje záväzky vlády.
Politici v Pekingu minulý týždeň oznámili, že vystupňujú svoje úsilie o oživenia hospodárskeho rastu, ktorý v 2. kvartáli spomalil. Vláda už v polovici júla označila za svoju prioritu tvorbu nových pracovných miest a sľúbila, že podporí finančnou pomocou a daňovými úľavami firmy, ktoré doplácajú na pokles exportu pre problémy na zahraničných trhoch.
Centrálna banka bude pozorne sledovať a analyzovať vývoj v domácej aj globálnej ekonomike, aby lepšie prispôsobila svoju politiku situácii a pomohla Číne udržať si v tomto roku relatívne rýchly hospodársky rast, konštatuje sa vo vyhlásení banky.
Čínska ekonomika spomaľuje, v 2. kvartáli sa jej výkon zvýšil medziročne o 7,6 %, čo bolo najpomalšie tempo rastu za viac ako tri roky. Príčinou spomaľovania je slabý zahraničný dopyt a tiež pokles domáceho realitného trhu.
Centrálna banka na podporu ekonomiky od jesene 2011 dvakrát znížila úrokové sadzby, zmiernila podmienky bankových úverov a znížila dane a byrokraciu pre podnikateľov.
Analytici, ktorých oslovia agentúra Reuters, predpovedajú, že v 3. štvrťroku sa rast čínskej ekonomiky zrýchli na 7,9 % a v poslednom štvrťroku dosiahne 8,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy