V pondelok opäť o zmenách v dôchodkoch a odvodoch

vyšlo aj v DOMBRATISLAVA 5. augusta (SITA) - Poslanci v pondelok budú pokračovať na 6. schôdzi parlamentu v diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie novely zákona o sociálnom poistení.

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 5. augusta (SITA) – Poslanci v pondelok budú pokračovať na 6. schôdzi parlamentu v diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie novely zákona o sociálnom poistení. Rozprava písomne prihlásených sa ukončila v piatok, v pondelok sa začnú prihlasovať do rozpravy ústne. Parlament o zmenách v dôchodkoch a odvodoch diskutoval celý minulý týždeň na štvrtej schôdzi. Opozícia okrem obsahových výhrad k novele, ktorá podľa nej oberá všetkých sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri o ich peniaze, vyčítala Smeru-SD aj spôsob dodatočného zaradenia nového bodu do programu, aby sa právna norma prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

Parlament sa podľa opozície novelou zaoberal na 4. schôdzi v rozpore so zákonom, keďže národná rada prerušila rozpravu k návrhu v prvom čítaní a začala rokovať o návrhu na skrátené legislatívne konanie. Poslanec za KDH Radoslav Procházka upozorňoval, že plénum najprv malo ukončiť prvé čítanie a až potom začať rokovať o skrátenom legislatívnom konaní, keďže sa nedá prerušiť rozprava o jednom bode programu a začať diskutovať o inom bode. Opoziční poslanci zároveň Smeru-SD vyčítali, že návrh na skrátené legislatívne konanie o novele zákona o sociálnom poistení predložil do parlamentu v rozpore s Rokovacím poriadkom NR SR, keďže na zaradenie nového bodu do prebiehajúcej schôdze treba súhlas troch poslaneckých klubov a nie iba jedného. Predseda parlamentu Pavol Paška vyriešil situáciu tak, že 4. schôdzu vo štvrtok podvečer ukončil, aby sa vládna zostava vyhla akýmkoľvek možným právnym pochybnostiam. Následne zvolal 6. schôdzu národnej rady na piatok na 9:00. Presunuli sa na ňu všetky neprerokované body zo 4. schôdze. Ešte v stredu sa konala 5. schôdza, na ktorej sa volil generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Od piatku teda plénum diskutuje o novele zákona o sociálnom poistení od začiatku.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri podľa novely čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. októbra do 31. decembra tohto roka. Zároveň od budúceho roka novela zvyšuje odvody živnostníkov a ľudí pracujúcich na dohody.

Na programe 6. schôdze je okrem novely zákona o sociálnom poistení necelá dvadsiatka poslaneckých návrhov, minister vnútra Robert Kaliňák by mal vystúpiť so správou o kauze Gorila. Poslanci za OĽaNO navrhujú zmäkčiť zákon o občianstve tak, aby ľudia s reálnymi väzbami na inú krajinu mohli získať občianstvo bez straty slovenského pasu. Poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová predložila novelu zákona o cestnej premávke, podľa ktorej by bolo vydávanie vodičského preukazu podmienené absolvovaním minimálne deviatich tried základnej školy. Zákonodarcovia za SDKÚ-DS presadzujú v novele stavebného zákona, aby štátne orgány na požiadanie majiteľa pozemku zbúrali čiernu stavbu, ktorá sa na ňom nachádza. Ak sa natiahne rozprava k sociálnej novele, dá sa predpokladať, že poslanecké návrhy sa presunú na septembrovú schôdzu.

Súvisiace články

Aktuálne správy