Gréci pripravili nový balík úspor, ale ani tie možno nebudú stačiť

Atény 5. augusta (TASR) – Ani nové úsporné opatrenia a štrukturálne reformy, na ktorých sa tento týždeň dohodli lídri gréckych koaličných strán, možno nie sú dostačujúce a nepresvedčia veriteľov, že Atény začnú konečne plniť podmienky záchranného úveru.
Grécko, ktoré je závislé od finančnej pomoci zvonka, zaostáva v plnení podmienok druhého úveru vo výške 130 miliárd eur. A 20. augusta vyprší splatnosť gréckych dlhopisov v hodnote 3,2 miliardy eur. Atény teda naliehavo potrebujú peniaze. Pritom veritelia z Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu na základe správy od svojich inšpektorov, ktorí sú momentálne na kontrole v Grécku, až v septembri rozhodnú o tom, či krajine uvoľnia ďalšiu splátku z úveru.
Škrty vo výške 11,5 miliardy eur, ktoré tento týždeň schválili lídri gréckej koalície, nebude až taký problém presadiť, aj keď sú bolestivé, na rozdiel od štrukturálnych reforiem. Liberalizácia pri vydávaní licencií pre viaceré profesie, ako sú napríklad advokáti, farmaceuti či taxikári, naráža na tvrdý odpor odborov. A ďalšie zmeny, napríklad zníženie byrokracie pri zakladaní firiem, viaznu pre prebujnenú a neefektívnu štátnu správu, ktorá nie je schopná uskutočniť potrebné zmeny.
Atény tvrdia, že dôvod, pre ktorý neplnia podmienky úveru a neznižujú schodok verejných financií tak, ako sľúbili, je prehĺbenie recesie. A za to vraj môžu úsporné opatrenia, ktoré ekonomiku ešte viac brzdia. Veritelia zase oponujú, že keby Gréci uskutočňovali dohodnuté reformy, začali by už prinášať ovocie, čo by sa odrazilo aj na výkone ekonomike.
Grécku dochádzajú peniaze a blíži sa dátum splatnosti jeho dlhopisov. Nové úsporné opatrenia musí pritom ešte schváliť v parlament, ktorý bude o nich hlasovať najskôr v septembri alebo v októbri.
Noviny Kathimerini vo svojom dnešnom vydaní tvrdia, že vláda preto zvažuje emisiu krátkodobých pokladničných poukážok, keďže na trh s dlhopismi nemá prístup.
"Situácia (s výškou hotovosti) je hraničná a do septembra sa nezmení," povedal novinám štátny tajomník ministerstva financií Christos Staikuras.

Súvisiace články

Aktuálne správy