Koncern Petrobras zaznamenal v 2. kvartáli prvú stratu za vyše 13 rokov

Sao Paulo 5. augusta (TASR) – Brazílska štátna ropná spoločnosť Petrobras zaznamenala za 2. štvrťrok stratu vo výške 1,35 miliardy realov (539,61 milióna eur), pod čo sa v najväčšej miere podpísal pokles kurzu brazílskej meny oproti americkému doláru. Jej kurz klesol oproti doláru v sledovanom období o vyše 9 %.
Pre energetický koncern je to prvá strata za posledných viac než 13 rokov. Pokles kurzu totiž zvýšil firme náklady na nákup zariadení a služieb v ropnom priemysle, ktoré sú denominované v dolároch.
Na porovnanie, za 1. štvrťrok tohto roka dosiahol Petrobras čistý zisk 9,2 miliardy realov a v 2. kvartáli 2011 okolo 10,9 miliardy realov. V dôsledku oslabenia kurzu meny tak zisk Petrobrasu za 1. polrok tohto roka klesol medziročne o 64 % z 21,9 miliardy na 7,9 miliardy realov.
Aj produkcia Petrobrasu medziročne klesla, a to o 1,1 %. Dôvodom bolo na jednej strane dočasné odstavenie niektorých ropných plošín v dôsledku údržby, ale aj pozastavenie produkcie z podmorského ropného ložiska Frade pri brazílskych brehoch americkou spoločnosťou Chevron, v ktorom má Petrobras menšinový podiel. Chevron pozastavil produkciu ropy z ložiska v marci po tom, ako bol v oblasti zaznamenaný únik ropy.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy