Miera nezamestnanosti v USA v júli vzrástla na 8,3 %

Washington 4. augusta (TASR) – Miera nezamestnanosti v USA v júli vzrástla na 8,3 % z júnových 8,2 % napriek tomu, že súkromný sektor vytvoril minulý mesiac viac nových pracovných miest, ako analytici očakávali.
Súkromné firmy v USA minulý mesiac pridali až 163.00 nových miest, zatiaľ čo odborníci predpovedali, že na pracovnom trhu pribudne len 100.000 nových pozícií. Americká ekonomika v tomto roku vytvorila v priemere 151.000 nových miest mesačne. A to nestačí na zníženie nezamestnanosti v krajine, kde je bez práce 12,8 milióna ľudí.
Americké úrady vyhodnocujú dva typy štatistík o situácii na trhu práce. Prvým je prieskum o vývoji zamestnanosti v súkromnom sektore bez poľnohospodárstva. Miera nezamestnanosti však odráža situáciu v domácnostiach, a teda celkový vývoj na pracovnom trhu, vrátane poľnohospodárstva aj štátneho sektora. Preto prírastok nových miest v súkromných podnikoch ešte nemusí znamenať pokles celkovej miery nezamestnanosti a zlepšenie situácie v ekonomike.
Svedčia o tom ďalšie prieskumy, ktoré odhalili, že americká ekonomika spomaľuje, objem výroby klesá a spotrebiteľom sa zhoršuje nálada.

Súvisiace články

Aktuálne správy