S&P potvrdila SR rating na úrovni A/A-1 so stabilným výhľadom

Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes potvrdila rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov Slovenskej republiky na úrovni A/A-1 so stabilným výhľadom.

Londýn 3. augusta (TASR) – Medzinárodná agentúra Standard & Poor’s (S&P) dnes potvrdila rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov Slovenskej republiky na úrovni A/A-1 so stabilným výhľadom. Odôvodnila to pokračujúcou snahou krajiny o konsolidáciu verejných financií a zníženie rozpočtového schodku pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2013.
"Stabilný výhľad odráža naše očakávania, že vláda bude pokračovať vo svojom úsilí smerom ku konsolidácii verejných financií a stabilizácii štátneho dlhu, a tiež náš názor na stabilitu bankového systému na Slovensku a nízku úroveň externého dlhu," uvádza sa vo vyhlásení S&P.
Hodnotenie transferu a konvertibility (transfer and convertibility, T&C) Slovenska ako člena eurozóny je na úrovni AAA.
Ratingové hodnotenie SR odráža 10 rokov fiškálnych a hospodárskych reforiem, solídny rastový potenciál a mierne, aj keď rastúce dlhové zaťaženie. Na druhej strane, vysoká štrukturálna nezamestnanosť, ako aj úroveň blahobytu, v ktorej Slovensko zaostáva za ostatnými členmi eurozóny, podkopávajú jeho rastový potenciál, dodala agentúra.
Informovala o tom vo svojom vyhlásení agentúra S&P.

Súvisiace články

Aktuálne správy