Eurozóna neurobila dosť na riešenie dlhovej krízy

Washington 3. augusta (TASR) – Eurozóna zatiaľ neurobila dosť na riešenie svojej dlhovej krízy, myslí si Medzinárodný menový fond (MMF). Vyzval politikov, aby zmenili stratégiu jej riešenia. Inak hrozí ďalšie rozšírenie krízy, ktorá podľa fondu už ohrozuje celú menovú úniu a menšie susedné štáty.
MMF vo svojej správe o previazanosti piatich najväčších ekonomík skúma, aký majú vzájomný vplyv hospodárske politiky týchto ekonomík a aký majú vplyv na zvyšok sveta. Medzi takzvaných päť systémových ekonomík patria USA, Čína, eurozóna, Japonsko a Veľká Británia. Dlhová kríza eurozóny je podľa MMF v súčasnosti ďaleko najväčším problémom pre tvorcov hospodárskych politík.
MMF vo svojej správe tvrdí, že vzhľadom na pretrvávajúce problémy aj napriek istému pokroku prevláda názor, že sa neurobilo dosť na zastavenie sírenia turbulencií a obmedzenie vzájomnej previazanosti a vplyvov medzi fiškálnou situáciou, rastom ekonomiky a bankovým systémom.
V prípade realizácie najpesimistickejšieho scenára by sa ekonomika eurozóny mohla prepadnúť až o 5 %, tvrdí MMF. Tento scenár sa stane skutočnosťou, ak politici a centrálni bankári nebudú konať a kríza sa ešte zhorší.
Podľa MMF však eurozóna nie je jediným globálnym problémom. Fond uviedol, že napríklad USA musia zabrániť takzvanému "fiškálnemu útesu", ktorý by znamenal v roku 2013 vypršanie daňových úľav a automatické výdavkové škrty v celkovej hodnote 4 bilióny USD (3,24 bilióna eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy