Enel v prvom polroku s nárastom tržieb a poklesom zisku

Talianska skupina Enel dosiahla v prvom polroku tohto roka tržby vo výške 40,7 mld. eur a čistý zisk na úrovni 1,8 mld. eur.

Talianska skupina Enel dosiahla v prvom polroku tohto roka tržby vo výške 40,7 mld. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 6 %. Taliansky energetický gigant evidoval v sledovanom období čistý zisk 1,8 mld. eur, čo je medziročne menej o takmer 29 %. „Prvá polovica roku 2012 bola charakterizovaná ekonomickým poklesom zrelých ekonomík Európy, vrátane Talianska a Španielska. Napriek tomuto pozadiu profitovali polročné výsledky skupiny Enel z nárastu v Latinskej Amerike, v Rusku a vo Východnej Európe, ako aj z obnoviteľných zdrojov v celosvetovom meradle,“ okomentoval dosiahnuté výsledky generálny riaditeľ firmy Enel Fulvio Conti.

Enel ku koncu júna tohto roku vyrobil necelých 149 terawatthodín elektrickej energie, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 3 %. V Taliansku vyrobila skupina vyše 38 terawatthodín elektrickej energie a výroba v zahraničí dosiahla viac ako 110 terawatthodín. Z celkovej elektrickej energie vyrobenej elektrárňami spoločnosti Enel v Taliansku a v zahraničí pochádza 58 % z tepelných zdrojov, 28 % z obnoviteľných zdrojov a 14 % z jadrových zdrojov. Energetický gigant v sledovanom období predal konečným spotrebiteľom vyše 156 terawatthodín elektrickej energie, čo je nárast oproti tomu istému obdobiu v roku 2011 o 2 %.

Enel je najväčšou talianskou energetickou skupinou a podľa inštalovanej kapacity druhou najväčšou európskou elektrárenskou firmou, s ktorej akciami sa obchoduje na burze. Od apríla 2006 je Enel 66-percentným akcionárom Slovenských elektrární. Za svoj majoritný podiel zaplatil 839 mil. eur. Zvyšný 34-percentný podiel v Slovenských elektrárňach kontroluje Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy