Výnos z 10-ročných španielskych dlhopisov vyskočil na 7,4 %

Madrid 3. augusta (TASR) – Náklady na obsluhu španielskeho dlhu dnes opäť zaznamenali rast po tom, ako investorov sklamali vyhlásenia prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB), ktorý neprišiel so žiadnymi konkrétnymi krokmi na zmiernenie tlaku na krajiny ako Španielsko a Taliansko.
Výnos z kľúčových 10-ročných španielskych dlhopisov dosiahol 7,4 %, čo je výrazne nad kritickou 7-% hranicou. Pri nej sa podľa ekonómov krajina nedokáže dlhodobejšie financovať. Riziková prirážka na španielske dlhopisy v porovnaní s referenčnými nemeckými dlhopismi vzrástla na 616 bázických bodov.
Podľa španielskych analytikov Draghiho vyhlásenia v skutočnosti tlačia Španielsko k požiadaniu o druhý čiastkový záchranný úver. O prvý požiadal Madrid na rekapitalizáciu svojich bánk, pričom eurozóna prisľúbila úvery až za 100 miliárd eur. Draghi totiž na štvrtkovej tlačovej konferencii, od ktorej si trhy sľubovali konkrétne kroky ECB na zníženie nákladov na obsluhu dlhu zadlžených krajín eurozóny, oznámil, že banka pristúpi k nákupu dlhopisov týchto krajín až po tom, keď štáty požiadajú o financie zo záchranných fondov eurozóny.
Denník El País napísal, že takéto riešenie by však Španielsko vystavilo situácii, že bude musieť plniť ďalšie podmienky nadiktované partnermi v eurozóne a znížilo jeho manévrovací priestor prakticky na nulu. Španielsky premiér Mariano Rajoy vo štvrtok odmietol uviesť, či Madrid plánuje o pomoc zo záchranných fondov požiadať.

Súvisiace články

Aktuálne správy