Krízu v eurozóne sťažuje správanie južanských štátov

Amsterdam/Brusel 2. augusta (TASR) – Holandský minister financií Jan Kees de Jager dnes pred poslancami holandského parlamentu uviedol, že riešenie krízy v eurozóne je zložité pre správanie sa južných krajín eurozóny, uviedol spravodajský server DutchNews.nl.
„Nepôjde to bez toho, aby sme južným krajinám hovorili, aby robili úspory a reformy na zabezpečenie ich rozpočtov,“ povedal De Jager pred poslancami z finančného výboru parlamentu, ktorí prerušili dovolenky kvôli pretrvávajúcej recesii v krajine.
Minister dodal, že v snahe pomáhať krajinám eurozóny, ktoré sa ocitli vo finančnej núdzi, nemôže byť reč o nepodmienenej pomoci.
Poslanci sa zaujímali aj o vyhlásenie predsedu Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho, ktorý nedávno vyhlásil, že ECB urobí všetko potrebné, aby zachránila spoločnú európsku menu. Poslanci z ľavicového tábora a Zelení s týmto postojom súhlasia a ani kresťansko-demokratickí a liberálni poslanci nie sú proti, len preukázali obavy, či ju neohraničená finančná pomoc ECB kapitálovo neoslabí.
Prítomní poslanci tiež vyjadrili obavy z udelenia bankovej licencie pre trvalý euroval (EMS). K týmto názorom sa pridal aj minister De Jager, ktorý uviedol, že momentálne vidí viac nevýhod ako výhod z poskytnutia bankovej licencie pre EMS.
V súvislosti so situáciou v Grécku minister financií povedal, že si treba počkať na verdikt Trojky, čiže zástupcov ECB, Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, ktorí sa o dva týždne vrátia do Grécka a pripravia finálnu správu o finančnom stave tejto krajiny. De Jager informoval, že dovtedy Holandsko nebude hlasovať o nijakej finančnej pomoci pre Grécko.

Súvisiace články

Aktuálne správy