Andalúzia odmieta šetriť, chce sa brániť na súde

Sevilla 2. augusta (TASR) – Juhošpanielsky autonómny región Andalúzia sa chce všetkými dostupnými právnymi prostriedkami brániť plánom madridskej vlády týkajúcim sa znižovania deficitu. Andalúzska regionálna vláda nevylúčila ani sťažnosť na ústavnom súde. Dnes sa rozhodla, že si nechá vypracovať analýzu možných právnych krokov.
Podľa plánov španielskeho ministra financií Cristóbala Montora majú autonómne španielske regióny na budúci rok znížiť svoje deficity na 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Regióny vlani výraznou mierou prispeli k tomu, že Španielsko nesplnilo svoj cieľ v oblasti znižovania schodku. Stav financií regionálnych vlád je spoločne s krízou zasiahnutými bankami jedným z najväčších problémov v španielskej dlhovej kríze.
Andalúzia je najľudnatejším regiónom Španielska. Vládnuci socialisti považujú úsporné plány centrálnej vlády za „útok“ na kompetencie regionálnych inštitúcií. Presadenie úsporných opatrení by v Andalúzii viedlo k zatvoreniu 19 štátnych nemocníc a polovici škôl, rovnako by spôsobilo prepustenie 60.000 zamestnancov verejného sektora, uviedol andalúzsky premiér José Antonio Grinan.

Súvisiace články

Aktuálne správy