ECB uvažuje o ďalších neštandartných opatreniach na boj s krízou

Frankfurt nad Mohanom 2. augusta (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) oznámila nové opatrenia proti kríze.

Frankfurt nad Mohanom 2. augusta (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) oznámila nové opatrenia proti kríze. "Euro je nezvratné," uviedol prezident banky Mario Draghi na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov.
"Mimoriadne vysoké rizikové prirážky" na štátne dlhopisy viacerých krajín eurozóny podľa Draghiho obmedzujú efektívne presadzovanie menovej politiky ECB. Preto banka uvažuje o ďalších neštandardných opatreniach. "V najbližších týždňoch vypracujeme primerané modality pre takéto opatrenia," uviedol Draghi.
ECB môže menovopolitické operácie zrealizovať priamo na trhu, a to v takom objeme, aby dosiahla svoje ciele. Uvažuje sa napríklad o nákupe štátnych dlhopisov krízou ohrozených krajín eurozóny, ako sú Španielsko a Taliansko.
Vlády musia byť podľa Draghiho pripravené aktivovať stabilizačné mechanizmy – Európsky fond finančnej stability (EFSF) a jeho nástupcu Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), ktoré by mali v prípade potreby nakupovať na dlhopisových trhoch. Nevyhnutnou podmienkou je, aby vlády plnili svoje záväzky.
ECB bude zrejme v septembri diskutovať o uvoľnení pravidiel týkajúcich sa kolaterálu a možno zopakuje svoje predchádzajúce opatrenia, napríklad, že bankám poskytne ďalšie dlhodobé úvery, uviedol Draghi. ECB v decembri 2011 a februári 2012 naliala do bankovému systému eurozóny prostredníctvom trojročných úverov celkovo 1 bilión eur. Banky však tieto prostriedky stále radšej ukladajú v ECB namiesto toho, aby ich požičiavali medzi sebou alebo poskytli úvery firmám či spotrebiteľom.
ECB dnes v súlade s očakávaniami ponechala svoj kľúčový úrok na rekordnom minime 0,75 %. Rada guvernérov nezmenila ani depozitnú sadzbu, ktorá zostala na nule, ani jednodňovú refinančnú sadzbu, ktorá zostala na úrovni 1,50 %.
Informovali o tom Reuters a Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy