Slovensko by sa malo naďalej približovať priemeru únie

Centrálna banka v analýze konvergencie konštatuje, že hospodárstvo Slovenska by sa aj v ďalších rokoch malo približovať k priemeru únie. Upozorňuje však aj na potreby reforiem.

Slovensko by malo aj v ďalších rokoch aj napriek očakávanému zhoršeniu globálneho prostredia pokračovať v dobiehaní ekonomík krajín Európskej únie. Vyplýva to z Analýzy konvergencie slovenskej ekonomiky, ktorú zverejnila Národná banka Slovenska. V minulom roku pritom slovenské hospodárstvo dosiahlo 74,7 % priemeru Európskej únie a cenová hladina na Slovensku bola na úrovni 72,4 % európskeho priemeru. Najbližšie k európskemu priemeru bolo však Slovensko v produktivite práce s pomerom 80,2 %.

„Výhľad na nasledujúce roky naznačuje výrazné zhoršenie hospodárskeho vývoja v roku 2012 a následne medziročné zlepšenie v roku 2013. Viaceré krajiny eurozóny vykážu záporný rast hrubého domáceho produktu (HDP). Slovensko by si malo udržať kladný rast a pokračovať v dobiehaní priemeru Európskej únie v produktivite a vo výkonnosti,“ uvádza sa v analýze centrálnej banky s tým, že čiastočne sa bude zvyšovať zrejme aj cenová hladina.

Tieto vyhliadky sa však napokon nemusia naplniť. Pretrvávajúce dlhové problémy eurozóny totiž zvyšujú riziko nenaplnenia prognóz hospodárskeho vývoja. Centrálna banka navyše upozorňuje, že v podmienkach akútnej potreby realizácie štrukturálnych reforiem Slovensko zaostáva za reformnou aktivitou ostatných krajín. „Zaostávanie Slovenska v reformách sa prejavilo v ďalšom poklese postavenia Slovenska v rebríčkoch hodnotiacich konkurencieschopnosť a kvalitu podnikateľského prostredia,“ konštatuje sa v materiáli.

Súvisiace články

Aktuálne správy