Burzy sú v očakávaní dnešného oznámenia ECB o hlavnej úrokovej sadzbe

Bratislava 2. augusta (TASR) – V strede týždňa bolo obchodovanie na svetových finančných trhoch relatívne pokojné, keďže oči investorov, ale aj vládnych predstaviteľov jednotlivých štátov sa upriamovali predovšetkým na koniec aktuálneho týždňa. Počas stredy (1.8.) zaujalo niekoľko makroekonomických údajov.
PMI index vo výrobnej sfére Veľkej Británie poklesol z 48,4 bodu len na úroveň 45,4 bodu a konečný stav PMI indexu v eurozóne poklesol o desatinu na rovných 44 bodov.
Hlavné európske akciové indexy aj preto uzatvorili stredajšiu seansu zmiešane: FTSE 100 +1,33 %, CAC 40 +0,96 %, DAX -0,20%, IBEX 35 -0,21 %. Paneurópsky akciový index EuroStoxx 600 pripísal +0,47 % a dostal sa tak na úroveň 262,62 bodu, pričom nad úrovňou 260 bodov sa okrem uplynulých dní pohyboval naposledy 5. apríla. V júli sa mu podarilo vzrásť o 4,06 % najmä po tom, čo mu vietor do plachiet fúkol Mario Draghi, a počas augusta by tak mohol rásť aj naďalej.
Zo Spojených štátov prišla správa o základnej úrokovej sadzbe, ktorá však kopírovala odhady analytikov a aj vyjadrenia predstaviteľov Fedu a zostala na nezmenenej úrovni. Bernanke si teda odložil svoju 600-miliardovú USD injekciu pravdepodobne až na september, no je pripravený pomôcť ekonomike v prípade, že jej zotavenie bude príliš zdĺhavé. Očakávania nenaplnil a trhmi mierne zakolísal ISM index nákupných manažérov vo výrobe. Naopak, pozitívnu náladu nalial na trhy údaj o predpokladanej zmene počtu pracovných miest mimo poľnohospodárstva, ktorý vyšiel na úrovni 163.000, čo je výrazne viac, ako v prieskume očakávaných 121.000.
Trojica hlavných amerických akciových indexov napriek tomu v stredu zatvorila v miernych stratách: Dow Jones -0,25 %, S&P 500 -0,05 %, Nasdaq -0,66 %. Obchodovanie však bolo výrazne ovplyvnené očakávaniami z nasledujúcich dní, keď na burzách analytici očakávajú vyššiu volatilitu.  
Dôležitým faktorom pre všetky akciové indexy bude dnešná tlačová konferencia ECB, na ktorej bude (ne)oznámená zmena výšky hlavnej úrokovej sadzby. Takmer všetci analytici sa zhodujú na tom, že  sadzby by mohli poklesnúť o štvrť percenta na úroveň 0,5 %, čím by vzniklo nové historické minimum. Okrem toho bude finančný trh zvedavý aj na údaj o nových žiadostiach o dávku v nezamestnanosti v USA, kde sa odhaduje nárast oproti minulému týždňu o 22.000 na úroveň 375.000.
TASR informoval Ivor Lehoťan, analytik Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy