Parlament pokračuje v rokovaní o dôchodkoch

vyšlo aj v DOMBRATISLAVA 2. augusta (SITA) - Parlament na 4. schôdzi pokračuje v rokovaní o zmenách v dôchodkovom systéme a odvodoch.

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 2. augusta (SITA) – Parlament na 4. schôdzi pokračuje v rokovaní o zmenách v dôchodkovom systéme a odvodoch. Poslanci v stredu podvečer ukončili rozpravu o návrhu na skrátené legislatívne konanie k zmenám v prvom a druhom dôchodkovom pilieri. Pokračujú však v prvom čítaní o samotnom návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Do rozpravy je písomne prihlásených ešte 12 poslancov.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera. Súčasná výška poplatku za správu dôchodkového fondu 0,3 % ročne z čistej hodnoty majetku zostane len v garantovanom fonde, v negarantovaných fondoch sa tento poplatok má zvýšiť dvojnásobne na 0,6 % z čistej hodnoty majetku sporiteľa.

Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na výpočet odvodov na sociálne a zdravotné poistenie sa od začiatku budúceho roka má zvýšiť zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Súčasné 40-percentné paušálne výdavky sa pre SZČO ohraničia stropom 420 eur mesačne. Kabinet tiež odvodmi viac zaťaží príjem z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Vyššie odvody čakajú aj ľudí, ktorí zarábajú viac ako 1 200 eur mesačne.

Súvisiace články

Aktuálne správy