Prebytok bežného účtu v máji výrazne stúpol

Bežný účet platobnej bilancie Slovenska skončil v máji v prebytku vyše 536 mil. eur.

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Slovenska v máji výrazne vzrástol. Podľa predbežných údajov Národnej banky Slovenska (NBS) dosiahol v piatom mesiaci 536,4 mil. eur, kým v apríli predstavoval 241,6 mil. eur. V medziročnom porovnaní tak bola bilancia bežného účtu lepšia až o vyše 670 mil. eur. V máji minulého roka bol totiž bežný účet v schodku 136,4 mil. eur.

Bilanciu bežného účtu naďalej ťahá zahraničný obchod. Prebytok obchodnej bilancie podľa centrálnej banky dosiahol v máji 560,1 mil. eur, kým mesiac predtým bola v pluse 444,6 mil. eur. V piatom mesiaci sa k nej pridala aj bilancia služieb, ktorá dosiahla prebytok v sume 92 mil. eur, oproti bezmála 12-miliónovému mínusu z apríla. Ostatné zložky bežného účtu boli opäť v mínuse, ich schodky sa však medzimesačne znížili. Bilancia výnosov vykázala v máji schodok 102 mil. eur oproti 131,5 mil. eur z apríla a bežné transfery boli v deficite 13,7 mil. eur, kým mesiac predtým vykázali schodok 59,6 mil. eur.

„Nárast prebytku bol dôsledkom zlepšeného vývoja všetkých položiek bežného účtu. Najvýraznejšie zlepšenie bolo zaznamenané v rámci obchodnej bilancie a bilancie služieb, kde výraznejší nárast príjmov za niektoré druhy služieb, najmä služby výpočtovej techniky a technické služby, umožnil dosiahnutie najvýraznejšieho tohtoročného prebytku bilancie služieb,“ konštatuje v rámci mesačného prehľadu NBS.

V rámci obchodnej bilancie dynamika vývozu v porovnaní s aprílom spomalila. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástol vývoz o 7,2 %, čo znamenalo medzimesačné spomalenie dynamiky o 4,4 percentuálneho bodu. V prípade dovozu bol podľa centrálnej banky zaznamenaný podobný vývoj, keď sa dynamika vývozu, ktorý medziročne poklesol o 2,1 %, v máji spomalila o 4,9 percentuálneho bodu.

„Predstih dynamiky vývozu pred dynamikou dovozu, ktorý sa v apríli výrazne zrýchlil, tak zostal zachovaný aj v máji. Napriek spomaleniu dynamiky sa úroveň vývozu v porovnaní s aprílom zvýšila, pričom uvedený vývoj viedol aj k medzimesačnému zlepšeniu salda obchodnej bilancie,“ dodáva v komentári centrálna banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy