Niektoré španielske regióny sa postavili proti úsporným plánom vlády

Madrid 1. augusta (TASR) – Španielska vláda premiéra Mariana Rajoya dostala v boji proti dlhovej kríze ďalší úder. Niektoré vysoko zadlžené samostatné regióny sa postavili proti úsporným plánom centrálnej vlády. Patria k nim aj dva najľudnatejšie regióny Andalúzia a Katalánsko. To môže podkopať úsilie Madridu, ktorý sa snaží presvedčiť Európsku úniu aj investorov, že krajina zvládne konsolidáciu verejných financií a nebude potrebovať medzinárodnú finančnú pomoc.
Väčšina zo 17 španielskych regiónov na dnešnom stretnutí na ministerstve financií súhlasila s tým, že v roku 2013 znížia svoje deficity na 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Katalánsky minister hospodárstva Andreu Mas-Colell však podľa mediálnych správ stretnutie bojkotoval. K protestu sa pripojila aj andalúzska ministerka Carmen Martínez Aguayo, ktorá odišla zo stretnutia tesne po začiatku. Okrem toho proti návrhu hlasovali ďalšie dva regióny – Astúria a Kanárske ostrovy.
Zníženie španielskeho rozpočtového schodku je považované za kľúčové, aby krajine klesli náklady na financovanie. Výnos referenčných 10-ročných španielskych dlhopisov sa dnes pohybuje okolo 6,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy