Počas mája 2012 si slovenské firmy uložili do bánk 302 miliónov eur

Bratislava 1. augusta (TASR) – V máji 2012 sa celkový objem vkladov zvyšoval najmä u nefinančných spoločností. Oproti predchádzajúcemu mesiacu tu došlo k nárastu o 302 miliónov eur na takmer 9,814 miliardy eur. "Medziročná dynamika vkladov nefinančných spoločností sa zrýchlila medzimesačne o 2,5 percentuálneho bodu na 3,5 %," informovala dnes Slovenská národná banka (NBS) vo svojom bulletine za mesiac júl.
Nefinančným spoločnostiam sa zvýšili najmä vklady na bežných účtoch pri miernom poklese terminovaných vkladov. Toto bolo ovplyvnené sčasti úrokovými sadzbami, keď sa znížil rozdiel v úročení viazaných vkladov a vkladov na bežných účtoch.
V sektore domácností sa vklady mierne zvýšili medzimesačne o 64 miliónov eur. Medziročný rast sa mierne spomalil o 0,2 percentuálneho bodu na 6,9 %. "Domácnostiam vzrástli vklady v rovnakom objeme na bežných účtoch aj na vkladoch s dohodnutou splatnosťou do 2 rokov," uviedla NBS. Menší prírastok bol zaznamenaný tretí mesiac po sebe pri vkladoch domácností s výpovednou lehotou do 3 mesiacov.
Výraznejšie sa zvýšili aj vklady iných nemenových inštitúcií, do ktorých patria finanční sprostredkovatelia, poisťovne a penzijné fondy a finančné pomocné inštitúcie. Ich vývoj je v tomto roku volatilný, avšak majú mierne rastúci trend.

Súvisiace články

Aktuálne správy