Trojka bude zrejme žiadať zníženie platov v štátnej správe

Nikózia 31. júla (TASR) – Medzinárodní veritelia, ktorí rokujú s cyperskými predstaviteľmi o záchrannom úvere, budú pravdepodobne žiadať od ostrova zníženie počtu štátnych zamestnancov a zvýšenie niektorých daní. Uviedol to dnes cyperský minister financií Vassos Shiarly.
Zástupcovia takzvanej Trojky (Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) sa minulý týždeň stretli s predstaviteľmi Cypru. Rokovania budú pokračovať a ďalšie kolo sa pravdepodobne uskutoční v septembri.
Podľa Shiarlyho sú však niektoré kroky pre Nikóziu neprijateľné a vyžadujú si ďalšiu diskusiu. Nespresnil však, čo sa Cypru nepáči.
Trojka vo všetkých prípadoch požaduje výmenou za úver zavedenie prísnych úsporných opatrení a reforiem, vrátane zníženia platov vo verejnom sektore.
Cyprus je piatou krajinou eurozóny, ktorá minulý mesiac požiadala o záchranný úver. Ostrovný štát je totiž príliš previazaný s Gréckom a jeho banky museli odpísať obrovské straty z gréckych dlhopisov.
Okrem Cypru už požiadali o pomoc Grécko, Írsko, Portugalsko a Španielsko, aj keď Španieli zatiaľ výhradne pre bankový sektor, nie pre ekonomiku ako celok.
Shiarly vzhľadom na skúsenosti ostatných dlžníkov očakáva, že Trojka bude požadovať, aby ostrovný štát zredukoval náklady na štátnu správu, vrátane platov, a zvýšil tie z daní, ktoré ešte viac neutlmia už aj tak slabú ekonomiku. Podľa odhadu Centra pre hospodársky výskum cyperskej univerzity výkon ostrovnej ekonomiky klesne tento rok o 1,5 %.
Cyperská vláda však už vlani znížila platy v štátnej správe a zvýšila o 2 % daň z pridanej hodnoty a tiež daň zo zisku súkromného sektora. Odborári preto upozornili kabinet, že ďalšie škrty by mal starostlivo zvážiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy