Za skoršie kresanie 2. piliera môže podľa Fica zlý rozpočet

Opozícia podľa premiéra Roberta Fica nemá právo kritizovať vládu za to, že navrhuje urýchliť zníženie odvodu do druhého piliera. Zvlášť keď minulá vláda podľa neho nechala v tohtoročnom rozpočte sekeru 500 mil. eur.

Urýchlenie schvaľovania zákona o sociálnom poistení, ktorým sa okrem iného má znížiť príspevok do druhého piliera zo súčasných 9 % na 4 %, je podľa premiéra Roberta Fica dôsledkom stavu, v ktorom nechala verejné financie predchádzajúca vláda. Vyhlásil to v utorok pri odôvodňovaní skráteného legislatívneho konania k zákonu, ktoré inicioval vládny kabinet na mimoriadnom pondelňajšom rokovaní.

Kritiku opozície z tohto pohľadu preto premiér Fico odmieta. Podľa neho výpadok daňových príjmov spôsobený predovšetkým nefunkčnosťou systému na daňovej správe, ale aj nekryté výdavky v rozpočte znamenajú rozpočtovú dieru pre tento rok na úrovni 500 mil. eur. „Môžete nás kritizovať, koľko chcete, ale toto si nikdy nezmažete z čela, že ste nastavili zle dôchodkový systém, a že ste nám nechali takúto sekeru v roku 2012, a že táto sekera bola spôsobená chaosom vo finančnej správe,“ odkázal opozičným poslancom premiér.

Premiér skonštatoval, že dôchodkový systém pri 9-percentnom druhom pilieri je neudržateľný. „Tento systém nevieme udržať,“ povedal. Vláda musí podľa neho kvôli 9-percentnému druhému pilieru každoročne do Sociálnej poisťovne posielať približne 1 mld. eur. Smer je podľa Fica pripravený na diskusiu s opozíciou o tom, že by sa pri vyrovnanom štátnom rozpočte odvody do druhého piliera zvýšili z navrhovaných 4 % na 6 % z hrubej mzdy sporiteľa.

Podľa KDH má však svoj podiel viny na súčasnom stave verejných financií aj predseda vlády Robert Fico a minister financií Peter Kažimír. „Jednou z príčin, prečo sú vysoké výpadky na DPH je to, že ani po štyroch mesiacoch vo vláde minister financií nezabezpečil nákup potrebného softvérového a dátového vybavenia na kontrolu výberu DPH. Kontroly sa preto robia s nedostatočnou softvérovou asistenciou. Úradníci nedokážu vyhodnocovať úroveň rizikovosti firiem z hľadiska podvodov a preto ani kontroly nie sú účinné,“ konštatuje podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík. Šetrenie ministerstva financií na dátach a softvéri tak podľa jeho slov spôsobuje štátu škody v desiatkach miliónov eur a vytvára priestor na ďalšie daňové úniky.

Skráteným legislatívnym konaním k zákonu o sociálnom poistení chce vláda uviesť túto normu do života o mesiac skôr, teda 1. septembra tohto roku. Znamenalo by to aj skoršie zníženie odvodu do druhého dôchodkového piliera zo súčasných 9 % na 4 %. Takýto posun by znamenal, že verejné financie by si v tomto roku polepšili o ďalších 40 mil. eur. Okrem toho chce dosiahnutie plánovaného deficitu Ficov kabinet zabezpečiť aj viazaním výdavkov jednotlivých kapitol a ďalšími dodatočnými opatreniami.

Súvisiace články

Aktuálne správy