Poštová banka znížila polročný zisk o 48,7 %

Čistý zisk banky predstavoval na konci júna 18,9 mil. eur

Poštová banka ukončila prvý polrok s čistým ziskom 18,9 mil. eur. Medziročne je to pokles o 48,7 %. O 10 % vzrástli banke čisté úrokové výnosy a mierne rástli aj čisté výnosy z poplatkov a provízií. Naopak, ukazovateľ pomeru nákladov a výnosov sa zhoršil z úrovne 35,1 % na 51,38 %. Dôvodom je podľa vyjadrení spoločnosti zavedenie bankovej dane a zúčtovanie výmeny gréckych dlhopisov v prvom kvartáli tohto roka.

Bilančná suma bola na konci júna vo výške 3,036 mld. eur a v medziročnom porovnaní sa zvýšila o 4 %. Banka si podľa jej vyjadrení medziročne zachovala rast na strane úverového portfólia, ale aj primárnych zdrojov. Výrazným bol pritom takmer 38-percentný rast na strane úverov pri sume 1,454 mld. eur, pod ktorý sa výraznejšie podpísala aj intenzívna komunikačná podpora spotrebiteľských úverov, ako aj produktové novinky v oblasti spotrebiteľských úverov. Primárne zdroje od klientov dosiahli ku koncu júna 2,655 mld. eur pri raste o 2,4 %.

Poštová banka vznikla na konci decembra 1992 a svoju činnosť začala 1. januára 1993. Na základe zmluvy so Slovenskou poštou predáva svoje produkty a služby aj prostredníctvom vyše 1 500 pôšt umiestnených na celom území Slovenska. Hlavným akcionárom banky je v súčasnosti spoločnosť Istrokapital SE.

Súvisiace články

Aktuálne správy